Vánoce podle distributorů – pořiďte si filmové kolekce

Jurský park

Jurský park Zdroj: bontonfilm

Distributoři DVD a Blu-rayů na vánoční trh přispěchali s výrazným trumfem. Tím jsou filmové kolekce, které fungují jako zbraň proti odlivu diváků směrem k on-line stahování či levným příbalovým diskům. Zatímco pro firmy kolekce znamenají skvělý a fungující marketing, pro kupujícího mají také minimálně většinou dvě velké výhody – nižší cenu než jednotlivé tituly a často pěkné balení.

Hlavní hráči na poli s fyzickými nosiči, společnosti Bontonfilm a Magic Box, před letošními Vánocemi množství kolekcí zmnohonásobily. Mezi mnoha spíše vycpávkovými a umělými produkty (většinou variace na téma 3krát s tím či oním hercem nebo 3krát detektivka/komiks/komedie) se najde hned několik skutečných klenotů, jež by filmoví fandové neměli minout. Zde je několik z nich.

Jurský park kompletní trilogie

Pamatujete si ještě na mediální masáž kolem premiéry prvního Jurského parku? A to okouzlení, když jste na plátně viděli pobíhající dinosaury? Steven Spielberg svou paleontologickou sci-fivykouzlil jeden z nejlepších ryze zábavních filmů, který dodnes neztratil vůbec nic ze svého kouzla. Byť je starý již téměř dvě dekády, triky nepůsobí ani trochu naivně. To je dáno především tím, že nefungují jen jako laciná atrakce, ale jsou organickou součástí děje. Byť další dva snímky trilogie, jež nyní vychází v Blu-rayovém kompletu, zdaleka nedosahují kvalit originálu, návštěva těchto ztracených a trochu děsivých světů stojí za to.

Komplet Harry Potter

Králem vánočního trhu s fyzickými nosiči je jednoznačně velkorysá Blu-rayová edice kompletu se všemi díly Harryho Pottera. Kolekce nabídne celkem jedenáct disků, které vedle všech filmů ve vysokém rozlišení nabídne i spoustu bonusů. Hlavním lákadlem sice zůstává poslední díl série, který zároveň s kolekcí vychází premiérově, ale i zhlédnutí všech snímků ságy, jež se stala filmovým fenoménem uplynulého desetiletí, stojí za to. Jako dárek je právě tento komplet dokonalý a díky stále novým diváckým generacím i nadčasový.
Harry PotterHarry Potter | warner bros

Monty Python komplet kolekce

Proti kolekci tvorby kultovní komediální skupiny Monty Python hovoří fakt, že vše již postupně vyšlo dříve. Kompletní televizní seriál Létající cirkus i trojice bláznivých filmů Svatý grál, Život Briana a Smysl života. Přesto je aktuální kolekce unikátní svou cenou, jež je nízká a při rozpočítání na jeden disk vyjde téměř stejně draho jako příbalové filmy. Zatímco jako příbaly většinou vycházejí podřadné béčkové snímky, tvorba Monty Pythonů je z nejvyšší kvalitativní třídy. A tak lze aktuální DVD kolekci vnímat především jako jednu z možných cest, kudy se filmoví distributoři budou moci v budoucnu pustit, budou-li chtít soutěžit s piráty. Kdo Monty Pythony nemá, tento DVD komplet je povinností.
Monty PythonMonty Python | repro E15

Mr. Bean

Legenda britské zábavy Rowan Atkinson jako Mr. Bean u nás sice patří k nejčastěji reprízovaným minisériím, přesto vydání jeho kompletních eskapád je třeba zaznamenat. Směs grotesky (Bean často trpí) a obrácené grotesky (Beanovo chování je dost kruté a zavrženíhodné) by totiž neměla chybět v žádné relevantní DVD sbírce. Navíc je solidním příkladem toho, jak podobné edice vytvořit. Najdeme zde veškeré díly Mr. Beana, jeden výběrový speciál s nejlepšími scénkami a také hodinový dokument, v němž jsou zachyceny i Atkinsonovy divadelní skeče, z nichž se Beanův charakter vytvořil. Jen reklamní slogan o remasterovaném obrazu by neměl tak vyčnívat, protože obrazově Bean neoslňuje a dojem trochu kazí i občas se objevující čtvereček v horním rohu obrazovky.
Mr. BeanMr. Bean | profimedia.cz