Ve věku 85 let dnes zemřel divadelní a filmový herec Luděk Munzar

2007 - Symbolická poslední klapka seriálu Místo v životě, kde si Luděk Munzar zahrál s manželkou Janou Hlaváčovou.

2007 - Symbolická poslední klapka seriálu Místo v životě, kde si Luděk Munzar zahrál s manželkou Janou Hlaváčovou. Zdroj: D. Kundrát, P. Machan, ČTK

Zemřel herec Luděk Munzar, dlouholetý člen činohry Národního divadla v Praze. Bylo mu 85 let. Lidé ho mohli vidět v desítkách televizních filmů a seriálů. Kromě toho se výrazně uplatnil v rozhlase a dabingu. Jeho úmrtí oznámil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Herec zemřel v sobotu nad ránem po dlouhé těžké nemoci, obklopen svou rodinou, dodal mluvčí.

Termín posledního rozloučení ještě není známý. V případě takto významných osobností a svých dlouholetých členů včetně bývalých připravuje Národní divadlo rozloučení na jevišti historické budovy.

Luděk Munzar vytvořil za tři dekády působení v Národním divadle mnoho významných rolí. Když slavil osmdesátiny, vzpomínal, jak při svých začátcích ve zlaté kapličce stával při představeních v portále, sledoval, jak to mistři dělají, a dal si velký úkol - nepřekážet. "Minimálně pět šest let jsem tam stával a díval se. Když jsem pak hrál velké role, zjistil jsem, že nechodím do šatny - pořád jsem se měl na co dívat. Věřím, že gesta a intonace těch mistrů tam jsou dodnes, i když Národní i Stavovské prošly rekonstrukcí," uvedl v roce 2013.

Munzarova hvězda záhy stoupala pod vedením předních režisérů až k vrcholnému charakternímu herectví. Ztvárňoval rovné, sympatické chlapíky, stejně jako komplikované hrdiny nebo krajně negativní typy. Byl Merkuciem v legendární inscenaci Romea a Julie, hrál titulní roli Shakespearova Jindřicha V., byl Mefistofelem v Goethově Faustovi. Divákům utkvěl v paměti také jako Brechtův Arturo Ui, Rejtar z Vévodkyně valdštejnských vojsk či Bláha z Našich furiantů.

Často hrál v televizi i ve filmu, mnohdy po boku své manželky Jany Hlaváčové, jako tomu bylo třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k dalším jeho filmům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle. Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba skláře.

Byl také průvodcem po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek v televizních dokumentech. Jeho velkou vášní bylo létání a rychlá auta. Obdržel cenu Thálie za rok 2011 za celoživotní činoherní mistrovství.