Věčná válka se Vietnamem inspiruje, ale jde mnohem dál

Ukázka z komiksu Večná válka

Ukázka z komiksu Večná válka Zdroj: Repro E15

Nakladatelství CREW pokračuje ve své řadě Mistrovská díla evropského komiksu a záslužně se snaží seznámit české čtenáře s tím nejlepším, co na poli sekvenčního vyprávění v Evropě vzniklo. Po famózním Incalu je třetím svazkem edice Věčná válka, společné dílo amerického válečného veterána Joea Haldemana a belgického kreslíře Marka van Oppena, známého pod uměleckým jménem Marvano. Podobně jako Incal i Věčná válka si místo v exkluzivním klubu jednoznačně zaslouží.

Haldeman přiznává hlavní inspirační zdroj svého majstrštyku – byla jím válka ve Vietnamu, kam byl později slavný tvůrce sci-fi literatury nedobrovolně naverbován. A zážitky z přípravného tábora i samotného vietnamského pekla dokázal přetavit ve fascinující grafický román, jenž o válce jako takové a jejích důsledcích řekne více než většina realistických děl.

Hadelman vypráví netradiční osud vojína Mandelly, který je v roce 2010 odveden do první intergalaktické války lidstva s prozatím nepříliš známými vetřelci Tauřany. Zástupci lidstva nevědí, kde přesně Tauřani sídlí, jak vypadají, jaké jsou jejich technologie. Jistá je pouze vzájemná nenávist a potřeba nepřítele eliminovat. Proto se Mandella vydává spolu s prvními bojovníky do vzdálených koutů vesmíru vstříc neznámému nebezpečí.

Haldeman skvěle tematizuje cestování časem a s ním spojené časové paradoxy. Takže byť během bojových akcí a čekání na různých základnách Mandella zestárne jen o několik měsíců, při návratu na Zemi je svět starší o několik desetiletí. A nejen Země, ale především tamní obyvatelé, již se potýkají se zcela novými problémy, morálka i etika se proměnily, zásadní změnou prošly i mezilidské vztahy.

Haldeman do extrému dovádí možné pocity vojáka navrátivšího se z Vietnamu do zcela proměněné Ameriky. Na rozdíl od svobodnější země, jíž se USA snad během vietnamského konfliktu staly, je však v Haldemanově vizi lidstvo mnohem svázanější a manipulováno organizací PSOSN. Ta ovládá každou jednotlivost lidského života od médií a pracovních možností až po populační politiku. Není se co divit, že se Mandella po nátlaku vrací do akce a jeho dobrodružství končí až v roce 3177, kdy je již dávno po válce a obě vesmírné rasy se pomalu začínají prolínat. Věčná válka je myšlenkově bohaté dílo, které skvěle doplňuje vynikající kresba. Tedy sci-fikomiks par excellence.

Joe Haldeman, Marvano: Věčná válka

Nakladatelství: CREW, 2011
Překlad: Hana Zahradníčková
Hodnocení: 90 %