Výročí vzniku Československa se blíží, Praha chystá oslavy

Tomáš Garrigue Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní město pořádá v historickém centru oslavy ke 100. výročí vzniku Československa. Koncerty, výstavy, happeningy, projekce. Historické přehlídky a živé obrazy. Dny otevřených dvěří. Slavnostní pochod pro republiku. Vojenská přehlídka a ukázky techniky. Slavnostní otevření Národního muzea.

To vše probíhá či má proběhnout v rámci akce Společné století v Praze. Vrchol oslav proběhne 27.-28. října 2018. Vstup je zdarma.

 Hudebníci již vznik Československa v Praze připomněli několika akcemi. Například vystoupením smyčcového uskupení Unique Quartet začal při této příležitosti 8. září na Staroměstském náměstí Československý festival. Dále se 14. září v premiéře nově nastudované Smetanovy opery Libuše v Národním divadle představil člen vídeňské Státní opery a stálý host newyorské Metropolitní opery Adam Plachetka.

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK 26. září v Obecním domě doprovodil projekci historického němého filmu Svatý Václav. Na stejném místě se 30. září uskutečnil koncert Příběh hudby, který zakončila hymna bývalého společného státu Čechů a Slováků.

Vznik Československa: 14 dnů, jež předcházely 28. říjnu 1918 >>>