Výstava World Press Photo se po dvou letech vrátí do Prahy

Oslava patnáctých narozenin Kubánky Pury v Havaně. V patnácti letech se v kubánské kultuře stává z dívky žena. Pro Puru se jednalo o výjimečný den také z toho důvodu, že ji lékaři před několika lety kvůli těžkému onemocnění nevěštili ani třináct.

Oslava patnáctých narozenin Kubánky Pury v Havaně. V patnácti letech se v kubánské kultuře stává z dívky žena. Pro Puru se jednalo o výjimečný den také z toho důvodu, že ji lékaři před několika lety kvůli těžkému onemocnění nevěštili ani třináct. Zdroj: World Press Photo / Diana Markosian - Magnum Photos

Kai Pfaffenbach uspěl v kategorii Sport s Usainem Boltem, který si běžel pro zlato na letní olympiádě v brazilském Riu.
Český fotograf Michael Hanke byl oceněn za snímky z turnaje mladých šachistů.
První místo v kategorii každodenní život získala Paula Bronstein.
Aktivistka Ieshia Evans se postavila proti zástupu ozbrojenců s otevřenými dlaněmi během protestů proti policejní brutalitě v Louisianě. Snímek fotografa Jonathana Bachmana vyhrál v kategorii Současné problémy.
World Press Photo 2017
9
Fotogalerie

Snímky z aktuálního ročníku fotožurnalistické soutěže World PressPhoto se v červnu po dvouleté pauze znovu představí i v Praze. Sdělila to Anna Vacková ze společnosti Czech Photo, která pořádá tuzemskou obdobu mezinárodní soutěže. Vítězem 62. ročníku soutěže byl ve čtvrtek vyhlášen v Amsterdamu snímek plačící holčičky z Hondurasu zadržené s matkou na hranici s USA od fotografa Johna Moorea. Čech Michael Hanke skončil druhý ve sportovní kategorii se snímky boxerů vozíčkářů.

Výstava bude zahájena 5. června na Staroměstské radnici. Výstavu opět doplní Cena Prahy.

„World Press Photo je mezinárodně uznávaná organizace, která udává směr v žurnalistické fotografii. Její rolí je také, upozorňovat na celosvětové problémy, které se veřejnosti prostřednictvím fotografií snadno vstřebávají. Z těchto důvodů chceme znovu na tradici World Press Photo v Praze znovu navázat a informovat veřejnost,“ uvedla Veronika Souralová, ředitelka společnosti Czech Photo.

Fotografická soutěž World Press Photo byla založena v roce 1955 v Amsterdamu. Nadace World Press Photo každoročně pořádá největší a nejprestižnější mezinárodní soutěž s reportážní tématikou. V Praze se výstava poprvé uskutečnila v roce 1990 díky přispění tehdejšího primátora a fotografa Jaroslava Kořána.