Zemřel americký spisovatel Gore Vidal

Gore Vidal

Gore Vidal Zdroj: ctk

Ve věku 86 let zemřel americký spisovatel Gore Vidal, sdělila dnes místní média. Světově proslulý autor děl jako Lincoln či The Best Man (Ten nejlepší) zemřel podle jeho rodiny v úterý ve svém hollywoodském bytě na zápal plic.

Vidal napsal na 25 románů a řadu esejí, scénářů i divadelních a televizních her. Terčem pozornosti byl jeho bujarý soukromý život a zaujímání vyhraněných politických postojů ve své tvorbě. Několikrát se neúspěšně pokoušel získat politický mandát a miloval ostré televizní debaty.

V roce 2001 se při návštěvě Česka dostal do sporu s tehdejším předsedou Poslanecké sněmovny a ODS, nynějším prezidentem Václavem Klausem. Tomu se nelíbila Vidalova účast na Festivalu spisovatelů v Praze a kritizoval Američanovy názory. Vidal poté v České televizi označil Klausova slova za totalitní a trapné.

Spisovatel tehdy v Praze kritizoval především rozsáhlé výdaje Spojených států na obranu. USA podle Vidala vytvářejí stereotyp nepřítele, aby mohly ospravedlnit tyto investice. Kdyby na místo toho snížily rozpočet obrany na polovinu, měly by více peněz na školství a zdravotnictví, říkal spisovatel při setkání s literárními odborníky a fanoušky.