Zemřel "Pan Trololo", zpěvák, jehož slávu vzkřísil YouTube

Výrazný hlas velkého rozsahu, charakteristické jevištní vystupování, typické spíš pro operetu, a věčný optimistický úsměv – takový byl ruský populární zpěvák Eduard Chil, jehož celý svět znal pod přezdívkou Pan Trololo. Pěvec s průrazným barytonem, který zahájil svou kariéru v Sovětském svazu roce 1960, proslavil se v celém Rusku, a pak upadl do zapomnění, zemřel ve věku 78 let na následky mozkové mrtvice.

Pan Trololo byl sice skoro zapomenut, ale videoportál YouTube mu dopřál ještě jednou zazářit, a to prakticky na celosvětové scéně. Několikaminutové video s Chilovou vokalizovanou verzí písně „Jsem velmi rád, vždyť jsem se nakonec vrátil domů“ z roku 1976 zaznamenalo na YouTube ohromnou sledovanost a dočkalo se mnoha žertovných verzí – zrychlených, zpomalených, mimo jiné i v dubstepové aranži nebo s doprovodem kytary ve stylu Django Reinhardta.

Původním autorem Chilem vokalizované písně je Arkadij Ostrovskij, který ji složil v roce 1966. V podání Pana Trololo nasbírala na YouTube přes 12 milionů posluchačů.

Slavná píseň Eduarda Chila