Legální drogy dorazily do Pardubic

Nabízejí drogy jako upomínkové předměty. Náhražky marihuany nebo pervitinu koupí lidé v centru města za pár korun. Legálně.

Kokolíno, Masakrátor, Sweet kiss, Sadám, Jožin nebo Lolek. Pokud si z jednoho ze dvou obchodů, které se nedávno otevřely v Pardubicích, člověk donese některý z těchto výrobků, čeká ho spousta zábavy. Alespoň to se píše v reklamních letácích, které jsou běžně k dostání v centru města. Ve skutečnosti jde ale o syntetické kanabinoidy nebo stimulační látky. Jinými slovy drogy.

„Nejsou na seznamu zakázaných látek, prodej je tedy legální,“ vysvětluje Lukáš Gilányi z občanského sdružení Laxus, které se zabývá drogovou problematikou.

Obchody Esmartshop na 17. listopadu a Coffeshop ve Sladkovského ulici využívají kličky v zákoně a nabízejí tyto drogy jako předměty určené pro sběratelské účely.

Redaktoři Sedmičky se o tom sami mohli přesvědčit. Například v Esmatrshopu prodavač ochotně poradí, že nejlepší náhražkou marihuany je Jožin. „Je to jako tráva. V podstatě je to identické hulení, jenom to jinak smrdí,“ vysvětluje prodavač.

Nakonec bez problémů prodá za sedmdesát korun výrobek Rasta man s vysvětlením, že je nejprodávanější. Na zadní straně nechybí lámanou češtinou upozornění, že neslouží ke konzumaci a že v případě pozření je nutné okamžitě kontaktovat lékaře.

Ve skutečnosti je to „legální“ chemická náhražka marihuany. „Byl jsem už v obou obchodech. Zkoušel jsem Samuraje, což je syntetická marihuana. Normální marihuana je ale chutí i vůní příjemnější. Tohle je výhodnější dostupností i nižší cenou. Riziko vidím v tom, že je to umělé a nevím, co v tom přesně je,“ vysvětluje osmnáctiletý Tomáš.

Právě proto před nákupem v těchto obchodech odborníci varují. Nikdo totiž neví, které látky ve skutečnosti výrobky obsahují, jaké jsou jejich účinky a jak jsou silné.

Obchody už si navíc oblíbili i uživatelé tvrdých drog. Kromě syntetické marihuany se v nich totiž dá koupit třeba i náhražka pervitinu.

„Pro lidi, co do sebe osm let rvou pervitin, je lepší si koupit Sadáma za dvě stě korun. Nemusí riskovat problémy s policií při shánění perníku. Obrovskou výhodou je navíc cena. Za gram pervitinu přímo od vařiče zaplatíte dva a půl tisíce, na ulici až šest tisíc korun. Tady si koupíte půl gramu Sadáma za dvě stovky,“ vysvětluje nejmenovaný policejní zdroj.

Policisté zatím prodej v obchodech monitorují, to je jediné, co mohou dělat. Současné zákony jejich fungování umožňují. Stejný problém řešili před rokem v Polsku. Až změna paragrafů umožnila policii zavřít více než tisícovku podobných prodejen.

„Svolala jsem schůzku s poslanci z našeho města, aby iniciovali rychlou změnu zákona,“ říká primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.