Legendární Winamp nekončí, koupil ho agregátor online rádií Radionomy

Winamp

Winamp

Multimediální přehrávač Winamp má nového majitele. Dřívější spekulace, že má zájem Microsoft, se nepotvrdily. Program nakonec zamířil k agregátoru internetových rádií Radionomy. Není známé, na jaké sumě se obě společnosti dohodly.

Majitel Radionomy Alexandre Saboundjian uvedl, že akvizice citelně zvýší návštěvnost agregátoru. Kromě Winampu totiž dohoda zahrnovala také službu Shoutcast, díky které se z Radionomy stane jeden z největších poskytovatelů on-line rádií. O prodeji informoval belgický server Tijd.be.

Budoucnost Winampu je v tuto chvíli neznámá, server Verge.com však tvrdí, že Radionomy chystá pod touto značkou nové aplikace pro iOS a Android. Jejich finální verze by údajně měly být vydány v průběhu letošního roku.

Radionomy
Radionomy je agregátor online rádiových stanic z celého světa. Službu provozuje belgická společnost, ale je cílena globálně. Nabízí katalog asi šesti tisíc online rádií, kde celkem 13 milionů posluchačů může hodnotit a sestavovat žebříčky nejoblíbenějších stanic. Rovněž umožňuje provoz vlastního internetového rádia.

Na přelomu tisíciletí patřil Winamp mezi suverénně nejpopulárnější multimediální přehrávače s miliony uživatelů. V roce 2002 jej od studia Nullsoft koupila právě společnost AOL. Od té doby však popularita Winampu neustále klesá. Přehrávač se nedokázal prosadit mezi mobilními zařízeními a novými operačními systémy. To byl také důvod, proč se AOL rozhodlo Winamp ke konci roku 2013 v podstatě ukončit.

Proti konci Winampu se ohradilo téměř 50 tisíc lidí. V internetové petici požadovali, aby se z legendárního přehrávače stal open-source program.

Konec Winampu nakonec skutečně nenastal. Program bylo možné stáhnout i po avizovaném datu 20. prosince. Objevily se tak první spekulace o možném prodeji.

Winamp už je na cestě k novému majiteli, Microsoft to není