Lék proti prasečí chřipce na pultech lékáren chybí. Lidem je to jedno

Nemáme. Nemáme. A zase nemáme. Stereotypní odpověď, kterou Sedmička dostala v drtivé většině karlovarských lékáren, když se ptala na antivirotikum Tamiflu.

Lék, který brání viru H1N1 v jeho šíření a rozpínání uvnitř lidského organismu, je momentálně nedostatkovým zbožím. Sedmička na něj narazila jen v lékárně Ve Dvorech, zásobu pro potřeby nemocnice má také ústavní lékárna. Proč Tamiflu v Karlových Varech chybí? Rozhodně se jím nepředzásobili vyděšení lidé z potenciálně rizikových skupin obyvatelstva. Přestože v karlovarské nemocnici zemřela na ptačí chřipku jednatřicetiletá žena a další pacient tam leží ve vážném stavu, lázeňské město panice nepropadlo. Takzvaná prasečí chřipka místní lidi neděsí.
„Ne, na Tamiflu se u nás nikdo neptal. Všechno kolem prasečí chřipky je poněkud nafouklá záležitost. Pokud vím, pacientka, která v karlovarské nemocnici zemřela, byla hodně nemocná a možná by se jí osudnou stala i běžná chřipka,“ reagoval na dotaz Sedmičky Miroslav Sedlák, zástupce vedoucího lékárníka v lékárně Atrium.
Stejnou zkušenost mají i v lékárně Ve Dvorech, kde antivirotikum mají. „Nikdo Tamiflu nechce, nikdo se na něj neptal,“ uvedla vedoucí lékárny Drahoslava Bartošová.
Příčina, proč antivirotikum na pultech lékáren v lázeňském městě většinou není, je prostá. Lék chybí v centrálním skladu, který lékárny zásobuje. „Zatím není ani v centrálním skladu. Kdy lék budeme mít, nevíme,“ dozvěděli jsme se nejen v lékárně na Mlýnském nábřeží.
Přestože lék v lékárnách chybí, lidi tento fakt nijak netrápí. „Prasečí chřipky se nebojí,“ říká třiasedmdesátiletý důchodce Karel Kafka, který ještě před měsícem ležel v karlovarské nemocnici.