Lékaři zkoušejí podchladit pacienty, nová metoda má dát šanci těžce zraněným

Chirurgická operace, ilustrační foto

Chirurgická operace, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Chirurgická operace, ilustrační foto
Operace, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Experti z University of Maryland School of Medicine v Baltimoru poprvé zkusili na lidech pozastavenou animaci. Nastává, pokud se krev rychle nahradí podchlazeným solným roztokem, čímž tělesná teplota klesne až na deset stupňů Celsia. Utlumené biologické procesy poskytnou chirurgům i několik hodin na operaci zranění, která ohrožují život pacienta.

Pozastavená animace je však krajně riskantní postup, při kterém se mimo jiné utlumí mozkové funkce a srdeční činnost. Baltimorský tým získal povolení k ověření metody na lidech od tamního Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Metodu podstoupili pacienti, kteří při úrazu ztratili vědomí a neexistoval alternativní postup, který by jim mohl zachránit život.

Závěry klinických testů nejsou známé. „První výsledky bychom mohli mít někdy koncem roku 2020,“ uvedl vedoucí výzkumu Samuel Tisherman. „Jakmile prokážeme, že naše metoda funguje, můžeme ji rozšířit i na jiná traumatologická oddělení, kde pomohou přežít pacientům, kteří by jinak neměli šanci,“ dodal.