Letáky varují Hradec před muslimy

Muslimskou komunitu v Hradci Králové urazily letáky vyzývající k protestům proti zřízení islámského centra.

Pošlete nesouhlasný dopis primátorovi, vyzývají letáky, které se před týdnem objevily ve schránkách na hradeckém Moravském Předměstí. Právě tam, v domě známém jako Villa Cristina, prý muslimové chystají stavbu mešity.

„Nejde o mešitu a od přestavby domu na islámské kulturní centrum u Brněnské třídy jsme již před časem ustoupili,“ diví se místní muslimové.

Černobílé letáky muslimy zaskočily. Kreslené karikatury zpochybňují islámské hodnoty, nechybí obrázek zamračeného vousatého muže v turbanu kázajícího z minaretu nad panelovými domy.

„Byl jsem v šoku nad formou protestu. Letáky vyvolávají nenávist a myslím, že jde o trestný čin. Centrum jsme chtěli skutečně zřídit na Brněnské třídě kvůli vhodnému prostoru i umístění, ale bylo by to finančně příliš náročné. Hledáme něco menšího jinde ve městě. O mešitě však neuvažujeme, vždyť islám v Čechách není ani oficiálním náboženstvím,“ řekl pětatřicetiletý obchodník Ismail Hamad, který žije v Hradci Králové téměř šestnáct let.

Překvapení vyvolaly letáky také na hradecké radnici, kam začaly v pondělí docházet první reakce obyvatel města. „Přišlo nám několik záporných reakcí, ale také jedna, která se staví za výstavbu centra. O žádné takové aktivitě však nevíme a město s ní nemá nic společného. Do záležitostí náboženského vyznání město nezasahuje, muslimská komunita je jedna z mnoha a není důvod, aby se právě o ni zvlášť zajímalo,“ řekl v pondělí mluvčí magistrátu Václav Svoboda. Internetové stránky, na které leták odkazuje, obsahují překlad ze stránek hradeckých muslimů i mobilní telefony zástupců muslimské komunity. Kontakt na autora textů vyzývajících k zasílání protestních dopisů, kterým je údajně Jakub Kučera z Hradce Králové, ale chybí.

„V podobných islámských centrech a mešitách se často volá po nenávisti vůči židům, křesťanům a nevěřícím, je zde slyšet kritika demokracie, svobody slova a dalších hodnot. Islámské centrum přinese městu spíše potíže než užitek. Všude, kde se muslimové a islám objeví, vznikají problémy,“ píše autor textů.

Nyní se část ze zhruba dvousetčlenné muslimské komunity schází v kulturním centru Medium na Moravském Předměstí. Tvoří ji zejména zahraniční studenti vysokých škol, lékaři či obchodníci působící nejen v Hradci, ale také v dalších místech východních Čech. „Scházíme se každý pátek. Pravidelně tam dochází asi 30 lidí. Je nás v Hradci docela hodně a mrzí nás, že nemáme místo, kde bychom se mohli potkávat,“ dodává Hamad.