Letní hudební festivaly za dveřmi

Léto je tu. S ním i pestrá hudební nadílka. Open air festivaly zkrátka k létu patří. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.

Na prahu prázdnin se rozduní Třinec a jeho legendární Noc plná hvězd. Patří mezi největší festivaly s nejdelší tradicí. Ten loňský patřil k nejzdařilejším. Stovky muzikantů, kteří se vystřídali ve dvou dnech na dvou pódiích, si přijeli poslechnout tisíce návštěvníků. Ve městě nebyla žádná stížnost na rušení nočního klidu, Třinec vše zvládl na jedničku. Ostatně pochvaly se dostalo organizátorům i od skupiny Nazareth bezprostředně po vystoupení. Noc plná hvězd s letošní šedesátkou kapel sezónu open air festivalů otevírá.

Fenomén zvaný „Barvy“

Colours of Ostrava se díky hlavní organizátorce Zlatě Holušové staly už fenoménem. Žánrově pestré Colours jsou - jako jediný český festival - členem European Forum of Worldwide Music Festivals. Loňských třiadvacet tisíc návštěvníků korzovalo mezi dvanácti scénami, kde se prostřídaly hudební hvězdy šesti kontinentů. Na čtyři dny se zastavila i kriminalita ve městě, protože „všichni tančí na Colours“. Nic na tom nezměnily ani prudké lijáky. Ostravo, vzhůru do tance.

K vodě i za švestkami

Uprostřed prázdnin se rozvlní hladina hlučínského jezera. Heslem letošní Štěrkovny Open Music je veselost a rozpustilost. Že se to podaří, garantuje Marcel Woodman a jeho band. Nehudební novinkou je, že poprvé bude podium zdobit obří LED stěna.
Že do Vizovic se nejezdí jen za slivovicí, hudební fandové vědí. I letos se tu nabízejí dva velké festivaly – proslulý Masters of Rock a Vizovické trnkobraní, které hudební prázdninové léto uzavře. Nejen švestkovými knedlíky, protože soutěž v jejich pojídání k Vizovickému trnkobraní patří, ale především dobrou muzikou.