Letos by mělo v Brně vzniknout asi 17 500 metrů čtverečních nových kanceláří

Letos by mělo v Brně vzniknout asi 17 500 metrů čtverečních nových moderních kancelářských prostor. Nyní je ve městě zhruba 343 tisíc metrů čtverečních těchto ploch, které vznikly po roce 1992.

Cílem fóra, které založily společnosti CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, Jones Lang LaSalle a King Sturge, je poskytovat co možná nejúplnější informace o vývoji regionálních kancelářských trhů v Česku. Forum kromě Brna bude sledovat i vývoj v Plzni nebo Ostravě. Největšími nájemními transakcemi byly loni pronájmy pro AVG Technologies (8400 metrů čtverečních) ve Spielberk Office Centre, Českou spořitelnu (2 tisíce metrů čtverečních) v The Campus a Miele (1900 metrů čtverečních) v Spielberk Office Centre. Hrubá realizovaná poptávka dosáhla v uplynulém roce 35 tisíc metrů čtverečních. Dokončeny byly dvě kancelářské budovy CTPark Brno Honeywell Office Campus (8000 metrů čtverečních) a Administrativní centrum Magnum (5700). Koncem loňského roku bylo v Brně 38 300 metrů čtverečních volných kancelářských prostor. Míra neobsazenosti dosáhla zhruba 11 procent. Brno je pro investory atraktivní lokalitou. Kanceláře pro firmy staví zejména CTP Invest. V areálu Spielberk Office Center firma obnovila výstavbu administrativní budovy, která má být s 85 metry nejvyšší v Brně. Vystřídat ji má v tomto směru další plánovaná investice ve stejné části města - AZ Tower investora eTower, a.s.

Firma plánuje postavit mrakodrap vysoký 109,5 metru. Část objektu budou tvořit i kanceláře. Letos chce začít s výstavbou i developer Raiffeisen Leasing Real Estate. V komerční zóně v Heršpické ulici počítá s výstavbou nových kancelářských, obchodních a skladovacích ploch. Pro druhou fázi projektu počítá s pouze kancelářskými plochami.