Letošní Oktoberfest s sebou přináší několik nej

Oktoberfest 2012

Oktoberfest 2012 Zdroj: profimedia.cz

Oktoberfest 2012
Oktoberfest 2012
První sud na Oktoberfestu naráží tradičně mnichovský primátor Christian Ude
Oktoberfest 2012
Oktoberfest 2012
5
Fotogalerie
Tradiční zvolání "O'zapft is!", tedy "Je naraženo!", dnes v pravé poledne odstartovalo 179. ročník největších a nejstarších pivních slavností na světě, mnichovský Oktoberfest. Do 7. října se na něm očekává přes šest milionů návštěvníků, jejichž hrdly proteče nejméně sedm milionů litrů piva. To je letos nejdražší v dosavadní historii tohoto obřího zábavního podniku, který se tento rok snaží být i co nejekologičtější.

Obligátní předehru lidovému veselí obstaral dopoledne v zaplněných ulicích bavorské metropole průvod sládků a hostinských na Tereziánskou louku, kde se Oktoberfest od roku 1810 pořádá. Ve 12:00 pak primátor města Christian Ude dvěma přesně mířenými ranami dřevěnou palicí do pípy narazil první festivalový sud a první načepované pivo dal podle zvyku ochutnat bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi.

Po splnění těchto formalit se už mohly roztočit pípy ve 14 velkokapacitních a 21 menších pivních stanech a dát do pohybu ruská kola, horské dráhy, centrifugy a další desítky pouťových atrakcí v šestadvacetihektarovém zábavním parku poblíž centra Mnichova. Do něj už od rána navzdory deštivému počasí proudily tisíce lidí; velká část z nich oblečená do tradičních bavorských krojů.

Dirndly u dam a kožené kalhoty u pánů se už dávno staly téměř povinnou výbavou návštěvníků Oktoberfestu a s oblibou si je navlékají i cizinci, kterých každý rok na bavorský pivní svátek přijíždějí statisíce. Pravidelně jsou mezi nimi i čeští vyznavači „tekutého chleba“.

Za něj na Oktoberfestu opět zaplatí o něco víc než při předchozím ročníku. Letos prvně jeden litrový tuplák v pivním stanu nepořídí pod devět eur; nejlevnější vyjde na 9,10 eura (227 Kč) a nejdražší ještě o 40 centů dráž, v přepočtu tedy asi za 237 Kč. Pořadatelé navíc nově z bezpečnostních důvodů zakázali přinášet si do areálu skleněné lahve s vlastním pitím, kterým si mnozí dříve snižovali výdaje za občerstvení.

Komu bude při těchto cenách pivo ještě více hořknout na jazyku, může si chuť osladit třeba perníkovým srdcem. Populární suvenýry z Oktoberfestu jsou letos i v ekologickém provedení s potvrzením pro majitele, že nákupem tohoto „klimasrdce“ vyrovnal emise oxidu uhličitého vypuštěné do ovzduší během jeho návštěvy slavností. Výtěžek z jejich prodeje totiž poputuje na ekologické projekty. Celý areál na Tereziánské louce je k tomu navíc prvně zásobován výhradně elektřinou z obnovitelných zdrojů a plynem.

A kdo by si chtěl odnést pořádný suvenýr, bude si moct koupit údajně největší perníkové srdce na světě, které pro letošní ročník upeklo jedno bavorské pekařství. Šedesát centimetrů široká a 1,6 kilogramu vážící památka na 179. Oktoberfest vyjde na 50 eur (přes 1200 Kč).