Letošní Prague Design Week je ve znamení návratu k přírodě

Na přehlídce Prague Design Week 2020  se prezentuje i projekt Reformát, který využívá zbytkový a odpadový materiál k výrobě papírových a knižních produktů.

Na přehlídce Prague Design Week 2020 se prezentuje i projekt Reformát, který využívá zbytkový a odpadový materiál k výrobě papírových a knižních produktů. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Designérka Tereza Janečková na přehlídce představuje mobilní kurník
Prsteny od šperkaře Jakuba Líbala.
Prsteny od šperkařky Kateřiny Blaškové
Na Prague Design Week 2020 představuje  dřevěné sochy Evista Design Eva Pechová
Na snímku jsou designové kousky do bytu od ateliéru Hubart.
16
Fotogalerie

Mobilní kurník, nebo budka na špačky, tedy míněno cigaretové nedopalky. Na Prague Design Weeku představuje své nápady a tvorbu 77 vystavovatelů z Česka i zahraničí.

Udržitelnost a využití přírodních materiálů jsou zásadním tématem letošního ročníku, který se do neděle koná v centru Prahy na náměstí Republiky. Tvůrci představí například mobilní kurník pro slepice, budky na cigaretové nedopalky či dřevěné sochy.

„Vystavovatelům neurčujeme konkrétní témata, ale mám radost, že letos má jejich velká většina opravdu udržitelný design jako hlavní motto. Ukazují, že recyklace a ekologie je důležitá,“ uvedl organizátor akce Ondřej Krynek.

Z designérů vzbudil zájem například Petr Kukla, který vystavuje nerezové budky na cigaretové nedopalky. Nápad podle svých slov dostal v reakci na nefunkční koše a popelníky ve veřejném prostoru. „Udělali jsme parafrázi na ptačí budku, která má jen malou díru, aby se do ní vešel jen vajgl,“ uvedl Kukla.

Asi největší zájem vzbuzuje mobilní kurník pro slepice či funkční obleky proti napadení nožem. „Jsou dělané tak, aby nebyly k rozeznání od běžné konfekce,“ řekla autorka Jaroslava Frejová.

Na týdnu designu se představí i projekt Reformát využívající k výrobě papírových a knižních produktů zbytkový a odpadový materiál či tkalcovna Kubák se zaměřením na bytový textil z přírodních materiálů.

Na akci uvidí návštěvníci také modely návrhářky Darie Torf, dřevěné sochy, projekt koloběžky pro Prahu či světelnou instalaci s názvem Dotkněte se hvězd. Součástí akce je i doprovodný program jako workshopy s designéry, přednášky či Design Kino.