Letošní zima: více soli, více úrazů

Lednové a únorové čistění ulic vyšlo radnici na rekordní sumu. Úrazů na ledě je dvakrát víc než obvykle.

Je čtvrtek ráno a ticho v čekárně úrazového oddělení budějovické nemocnice narušuje jen hlas komentátora z televize. Čeští hokejisté vedou ve Vancouveru nad slovenskými o dva góly. „Počkejte až skončí hokej. Pak to začne,“ říká sestra v prázdné čekárně. Má pravdu. Jedním z prvních nešťastníků je sedmapadesátiletá Jaroslava Chrtová. Šlápla na led u okapu. Sedmnáctiletou Barboru Smrčkovou přiváží otec z Trhových Svinů. Dívka na nosítkách má v očích slzy. K zranění nohy stačila vteřina. Jenom vyběhla z domu k autu.

Až 280 pacientů za den

„Celou zimu házím sníh. I před domy sousedů. Dneska jsem podklouzla a udělala roznožku,“ drží se za koleno Helena Forstová ze Suchého Vrbného.
Letošní zima je drahá a bolí. „Máme o sto procent víc pacientů než obvykle. Také 280 za den,“ říká primář jihočeského traumacentra Pavel Kopačka.
Podobnou statistiku, ale u posypového materiálu, má firma A.S.A., která smluvně čistí město. Podle jejího ředitele Romana Braného je soli stále dost, ale účet městu bude vysoký. Šest milionů jen za leden, zhruba polovina této částky za únor. V lednu firma vysypala na budějovické ulice pět set tun soli a padesát tun písku.
Ačkoliv má firma s městem smlouvu, že ulice udělá schůdné a sjízdné nejvýš do osmačtyřiceti hodin od kalamity, některá místa na to nevypadají. Podle Braného mohou lidé upozornit na závady dispečink na čísle 607 518 080. „Také by měli chodit opatrně a mít dobrou obuv,“ poznamenal Braný.
Že do sněhu nepatří dámské lodičky si myslí i primář Kopačka. Už teď píše posudky pacientům pro vymáhání odškodnění na majitelích chodníků. „Pro chodce by mělo platit to, co pro řidiče. Přizpůsobit chůzi,“ míní Kopačka.
Na radnici se od začátku roku obrátilo s žádostí o odškodnění úrazu na chodníku dvanáct lidí. Musí předložit lékařský posudek a vyjádření svědků. Škodu platí pojišťovna, vymáhat ji může zraněný do tří let od úrazu. Je letošní zima opravdu mimořádná? Podle meteorologů ne. „Teploty jsou jen mírně chladnější, než je průměr a sněhu bylo daleko víc v roce 2006. Jenom ten sníh v Budějovicích letos déle leží,“ míní meteoroložka Miloslava Starostová.