Levnější, rychlejší, ekologičtější. Nejvyšší tuzemská dřevostavba bude stát u Českých Budějovic

Novostavbu architekti pojali jako pasivní čtyřpatrovou dřevostavbu, jež výškou dosahuje povoleného limitu pro tento typ budov u nás, čímž se zařadí mezi nejvyšší v Česku. (vizualizace centrály společnosti GoPay a TERMS)

Novostavbu architekti pojali jako pasivní čtyřpatrovou dřevostavbu, jež výškou dosahuje povoleného limitu pro tento typ budov u nás, čímž se zařadí mezi nejvyšší v Česku. (vizualizace centrály společnosti GoPay a TERMS) Zdroj: vizualizace Perspektiv

První tři podlaží zaujmou administrativní prostory.(vizualizace centrály společnosti GoPay a TERMS)
Interiér zdobí smrkové nosné konstrukce, dřevěné stropní podhledy a výplně otevíratelných okenních modulů. (vizualizace centrály společnosti GoPay a TERMS)
Pod plochou střechou jsou situovány prostory přístupné zaměstnancům celého areálu k rekreaci – bistro, fitness a terasa, jež zvenku opticky odděluje hrubý reliéf stěn. (vizualizace centrály společnosti GoPay a TERMS)
Popularita dřevostaveb v Česku roste. Toto je vítězná realizace soutěže Dřevo pro život v kategorii Vinařství Dolní Dunajovice (Huť architektury Martin Rajniš s.r.o. / Martin Rajniš, Tomáš Kosnar, Jáchym Daniel, Mariana Hanková).
Kategorie dřevěná hřiště - malá: Didaktická venkovní herna (Huť architektury Martin Rajniš / David Kubík, Petr Štambach, Filip Kuchař)
9
Fotogalerie

Architekti Studia Perspektiv navrhli centrálu společností GoPay a TERMS nedaleko Českých Budějovic. Čtyřpodlažní objekt ze dřeva, který dosahuje maximálního povoleného limitu na výšku pro tento typ budov, se začne stavět na podzim.

Klient architekty původně oslovil pouze s poptávkou řešení interiéru v betonové stavbě z prefabrikovaných dílců. „Po zhruba tři čtvrtě roku práce jsme se dohodli na projektu celé stavby i s areálem, který by měl dostát představám klienta. Ty jsou inspirovány mimo jiné cestami za hranice,“ popisuje příběh vzniku projektu architekt Ján Antal.

Areál architekti koncipovali tak, aby v něm klient mohl uplatnit svůj zájem o vývoj technologií a získávání i uchovávání čisté energie, provoz objektu bude čerpat energii z obnovitelných zdrojů. 

Areál představuje i některé inovace, kterými se zabývá společnost TERMS. Jako jedno z lákadel může na fanoušky současných technologií působit skleník k vývoji inteligentní péče o ovoce a zeleninu pro firemní bistro.

Přední část areálu nabízí veřejnosti a zaměstnancům osm nabíjecích stanic pro elektromobily, z toho čtyři Tesla Superchargers. Pro zužitkování nasbírané energie ze solárních panelů zde klient vyvíjí i experimentální systém ukládání do vody.