Liberec vítá sdruženářskou elitu

Po třech letech se pod Ještědem představí největší světová esa. Liberec hostí závody Světového poháru v severské kombinaci.

Naposledy se kompletní světová špička klasického lyžování sjela v Liberci před třemi lety na mistrovství světa v roce 2009. Nyní se pod Ještěd vrátí alespoň ti nejlepší sdruženáři. Závody Světového poháru hostí liberecký areál od 24. do 26. února.

A na startu by neměli chybět ti nejlepší závodníci. Francouz Jason Lamy Chapuis nebo olympijský vítěz Bill Demong z USA. Letos totiž není žádný vrchol sezony v podobě mistrovství světa nebo olympijských her. A proto všichni sdruženáři zaměřují svou pozornost právě na Světový pohár.

Povede se našim lépe?

Chybět samozřejmě nebudou ani čeští reprezentanti. Těm se zatím v této sezoně příliš nedaří – nejlepší z nich, Miroslav Dvořák, je v průběžném pořadí Světového poháru pětatřicátý. Pavel Churavý, Aleš Vodseďálek i Tomáš Slavík jsou na tom ještě hůře. „I proto by bylo dobré, kdyby se nám v domácím prostředí podařily nějaké pěkné výsledky,“ přeje si Churavý.

Právě on je posledním Čechem, kterému se v domácím závodě povedlo dostat na stupně vítězů. Před deseti lety doběhl v Liberci druhý. Ještě lépe se vedlo v roce 2000 Ladislavu Ryglovi, který na domácích tratích slavil vítězství. Od té doby sdruženáři na domácí úspěch čekají.

Na skokanském můstku na Ještědu a v běžeckém areálu ve Vestci jsou letos na programu dva závody. A jeden z nich je velkou novinkou. V sobotu 25. února uvidí Liberec takzvaný Penalty Race, který se v rámci Světového poháru jel zatím pouze jednou.

Počasí není překážkou

V čem spočívá jeho kouzlo? Tak trochu připomíná populární biatlon. „Závodníkům se ve skoku neměří přesná délka, ale podle vzdálenosti jsou rozdělováni do různých koridorů, které jim určí, kolik trestných koleček navíc musejí absolvovat. Buď žádné, nebo třeba i čtyři,“ přibližuje netradiční disciplínu prezident organizačního výboru Roman Kumpošt. Jedno trestné kolečko má stejně jako v biatlonu délku 150 metrů.

V neděli 26. února už nejlepší světové sdruženáře čeká klasický závod – skoky na můstku HS 134 a běh na deset kilometrů Gundersenovou metodou, tedy s rozestupy na startu podle výsledků dosažených na můstku.

V případě nepříznivého počasí měli pořadatelé připravenou záložní variantu běžeckých tratí v Bedřichově. Dlouhé mrazy a sněžení jim ale žádné starosti navíc nepřidělaly. Alespoň zatím. Přesto by se pořadatelé měli s výkyvy počasí vyrovnat. „Máme zkušený pořadatelský tým, který se podílel na úspěšné organizaci zimní evropské mládežnické olympiády a bude připravovat také juniorské mistrovství světa v Liberci v roce 2013,“ říká předseda severské kombinace lyžařského svazu Radek Cikl.

SVĚTOVÝ POHÁR V SEVERSKÉ KOMBINACI

Pátek 24. 2.: skoky, provizorní závodní kolo (11.00, započítává se v případě nepříznivého počasí v dalších dnech)
Sobota 25. 2.: Penalty race (10.00 skoky HS 134, 13.30 běh na 10 km)
Neděle 26. 2.: Klasický závod (9.00 skoky HS 134, 12.15 běh na 10 km)