Lidé prodávají mobily, ale nemažou z nich svá data

Mobilní telefony - ilustrační foto

Mobilní telefony - ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: TechStage via Flickr

Více než tři čtvrtiny mobilních telefonů, které jejich majitelé dál prodávají, obsahují citlivá data. Lidé z nich totiž před prodejem nemažou fotografie, kontakty, SMS nebo maily. Nejčastějším nesmazaným obsahem jsou fotky, ale někteří zákazníci v přístroji nechají prakticky všechno. "Jsou zákazníci, kteří sice provedou reset do továrního nastavení, ale zapomenou zformátovat microSD kartu, na které nejčastěji zůstanou právě fotky nebo videa," uvedl Lukáš Ratiborský ze služby Aukrobot.

Téměř 400 z 500 použitých telefonů, které prošly Aukrobotem v sobě měly nesmazaný obsah původních majitelů. Na některých telefonech zůstanou uložené dokonce i výpisy z účtů, certifikáty pro banku, důležité kontakty nebo přístupy k emailovým účtům a mnoho dalších citlivých dat.

V českých bazarech a aukčních portálech se aktuálně nabízejí stovky tisíc až jednotky milionů mobilů. Od roku 1996, kdy začala fungovat první tuzemská mobilní síť GSM, si lidé v České republice koupili přes 40 milionů mobilů. V roce 2014 počet prodaných telefonů poprvé přeskočil tři miliony.

Službu Aukrobot provozuje aukční portál Aukro.cz. Aukrobot od zákazníků vyzvedává různé zboží, včetně mobilů, kompletně je připraví na prodej, najde kupce na Aukro.cz a prodejci pak pošle peníze.