Lidé se chystají na Dušičky

Posílená doprava i policejní hlídky v okolí hřbitovů. Nastal čas Dušiček.

Tisíce lidí v Praze se chystají uctít Památku zesnulých. Tradičně k tomu využijí nadcházející víkend i sobotu 31. října a 1. listopadu, mnozí také státní svátek 28. října.

„Přestože jsou Dušičky 2. listopadu, na hřbitov půjdeme ve státní svátek. Je to naše rodinná tradice,“ říká Anna Kacínová z Malešic.

Na Dušičky se ale chystají i městští policisté. „O víkendu 31. října a 1. listopadu posílíme hlídky v okolí hřbitovů,“ uvádí mluvčí pražských strážníků Jana Přikrylová. Je to zejména kvůli zlodějům, kteří využívají návalu u hřbitovů, a hlídky také dohlížejí na provoz. Loni na bezpečnost v okolí pražských hřbitovů dohlížela více než stovka strážníků.

Na zvýšený počet cestujících bude už tento víkend připravená i městská doprava. „Linka číslo jedenáct bude jezdit v kratších intervalech a linky šestnáct a devatenáct oproti běžnému provozu se dvěma vozy,“ říká Filip Drápal, mluvčí společnosti ROPID, která organizuje dopravu v Praze a okolí.

„Loni jsem jel na hřbitov autem a nemohl jsem najít místo k zaparkování. Tak jsem stejně nakonec popojel tramvají,“ podotýká důchodce Josef Patera.

Hřbitovy budou mít prodlouženou návštěvní dobu. „Například na Vinohradech, Olšanech, Malvazinkách a Vyšehradě protáhneme od 30. října do 2. listopadu návštěvní dobu do osmi hodin večer,“ říká Věra Čmolíková ze Správy pražských hřbitovů.