Lidé si na Facebooku přestali hrát, Zynga bude propouštět

Mark Pincus, zakladatel společnosti Zynga

Mark Pincus, zakladatel společnosti Zynga Zdroj: Profimedia.cz

Americká společnost Zynga, která vyvíjí internetové hry, propustí asi 520 zaměstnanců. To odpovídá zhruba pětině její celkové pracovní síly a podle agentury Reuters je to nejdramatičtější propouštění, k jakému firma kdy sáhla. Zynga je největším poskytovatelem her pro komunitní síť Facebook a rozsáhlým propouštěním reaguje zejména na pokles poptávky.

Opatření má firmě ušetřit 70 až 80 milionů dolarů (1,4 až 1,6 miliardy korun) ročně. Jednorázové náklady na realizaci plánu však prohloubí ztrátu za druhé čtvrtletí. V rámci propouštění Zynga ve více městech zruší i některé vývojové kanceláře.

„Nikdy z nás si nikdy nepředstavoval, že před námi bude právě takový den. Zvlášť, když jsme tolik spoléhali na další růst,“ sdělil zaměstnancům šéf Zyngy Mark Pincus. „Myslím ale, že všichni víme, že je to nutné, pokud se chceme pohnout dál,“ píše se v podnikovém oběžníku.

Spolupráce s Facebookem pro Zyngu znamená hlavní zdroj příjmů. Hospodářské výsledky firmy už ale víckrát potvrdily, že Zynga není schopna hospodaření zlepšit a vykazovat zisk.

Mezi nejznámější hry, které Zynga vyvinula, patří CityVille 2, FarmVille či Words With Friends. Zájem o řadu jejích her ale na Facebooku delší dobu klesá.

Zynga v prosinci 2011 za velké pozornosti vstoupila na burzu. Její akcie se loni na jaře vyšplhaly nad 14 dolarů, od té doby ale klesají. Po dnešním ohlášeném propouštění odepsaly dalších asi 12 procent a dostaly se pod hranici tří dolarů.