Litá kola si chrání proti krádeži stále více řidičů

lité kolo, ilustrační foto

lité kolo, ilustrační foto Zdroj: milotec

Jeden z reklamních sloganů říká, že kola dělají auto. Litých kol různých značek, které vylepší vzhled vozu, je na trhu nepřeberné množství. Kola z lehkých slitin se také často kradou a podle statistiky internetového obchodu Peumatiky.cz stále více řidičů jistí svá kola bezpečnostními šrouby. Zatímco před čtyřmi lety to bylo asi 16 procent z nich, letos už takto svá kola na vozech chrání 45 procent motoristů. Statistika také ukázala, že nejprodávanější jsou kola s rozměrem 16 palců.

Právě litá kola patří díky vysoké poptávce k nejčastějším cílům zlodějů. „Litá kola jsou atraktivním a výrazným doplňkem osobních automobilů. S jejich oblibou však roste i počet krádeží. Jedinou možnou pojistkou před zloději jsou bezpečnostní systémy,“ uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Lité kolo na vozu Lexus, ilustrační fotoLité kolo na vozu Lexus, ilustrační foto | Profimedia.czŠpičková litá kola jsou samozřejmou součástí celkového designu sportovních a luxusuních vozů (na snímku sportovní vůz Lexus)

Podle odborníků dokážou šrouby se speciálně upravenou hlavou zloděje většinou odradit. „Jedním z nejkvalitnějších námi nabízených bezpečnostních systémů naleznou naši klienti typ Sicustar a McGard, které mají do tisíce možných kombinací, než se začne opakovat stejná série výrobního cyklu,“ dodal Schwangmaier.

Více než dvě třetiny zákazníků si pořizují litá kola s rozměrem 16 palců, naopak 14 palcová nebo 18 palcová kupuje do pěti procent uživatelů. Nejvíce motoristé nakupují litá kola na auta značky Škoda, následují značky Volkswagen, Ford, Renault a Peugeot. Pětice nejoblíbenějších značek vozů tvoří 55 procent z celkového prodeje litých disků.