Litr čerstvého mléka stojí 15 korun

Čtyřiadvacet hodin denně si mohou lidé přijít načepovat mléko od krav z Hospříze k automatu u hradeckého Kauflandu. Zájem je velký.

Sebrat z mléka smetanu nebo ho nechat zkysnout? S mlékem v krabici to nejde. Čtyřiasedmdesátiletá důchodkyně Zdeňka Bartošová se raduje, že může pochutnat na stejném mléku, jaké zná z dětství.
„Automat na mléko jsem rozhodně uvítala. Mléko je zde vždy čerstvé a určitě je dobře kontrolované. Když si tohle mléko necháte zkysnout tak je to lahůdka,“ tvrdí Bartošová.
Připojit se k novému způsobu prodeje mléka se rozhodli zemědělci z Hospříze. Vedle hradeckého Kauflandu otevřeli automat na mléko. První na Jindřichohradecku. Za mléko jim totiž odběratel dá maximálně šest korun a padesát haléřů za litr. Výrobní náklady jsou ale o dvě koruny vyšší. V automatu ho nabízejí za patnáct korun. „Je logické, že se chov krav při nízké výkupní ceně mléka nedaří udržet, a proto některé zemědělské podniky již sáhly ke snižování stavu krav. My v Hospřízi zatím stavy držíme na dřívější úrovni. Musím ale otevřeně říci, že je to spíše srdeční záležitost,“ říká šéf Zemědělského podniku Hospříz Karel Šamal. Chovu krav se věnuje pětadvacet let. Snaží se hledat ještě nějaké rezervy, aby chov udržel. Družstvo denně získá šest tisíc litrů mléka. V automatu ale podle Šamala může prodat maximálně čtyřiatřicet procent z toho. Pokud by se pohyboval denní prodej mléka okolo 500 litrů je návratnost investice do automatu zhruba dva a půl roku.
„Do každého nerezového tanku se vejde 200 litrů mléka, každý má své míchání a teplota se udržuje mezi čtyřmi a pěti stupni Celsia, prostor je klimatizovaný,“ vysvětluje Lukáš Jirků. Pracuje ve firmě, která automat dodala.
Mléko se může prodávat maximálně třiadvacet hodin. Pak musí být tanky vyměněny. Pak se vydezinfikují a opět naplní čerstvým mlékem.
Jiní producenti mléka z Jindřichohradecka o automatu neuvažují. „Kromě jiného vyrábíme také mléko. Pro zřízení prodejního automatu na mléko je pro nás Jindřichův Hradec malou spádovou oblastí. Zatím ho pořizovat nebudeme,“ míní předseda představenstva Zemědělského podniku Agra Deštná Zdeněk Sviták.