Lokomotivy Vectron vyjedou do ostrého provozu na podzim, České dráhy začaly školit strojvedoucí

Lokomotiva Vectron od Siemensu

Lokomotiva Vectron od Siemensu Zdroj: Michal Nosek

Lokomotiva Vectron od Siemensu
Lokomotiva Vectron od Siemensu
Lokomotiva Vectron od Siemensu
Lokomotiva Siemens Vectron
Lokomotiva Siemens Vectron
16
Fotogalerie

Strojvedoucí Českých drah se začali školit na provoz nového typu lokomotiv Siemens Vectron. České dráhy si je dlouhodobě pronajali na provoz spojů z Prahy do Hamburku. Tyto lokomotivy má ovládat 50 strojvedoucích z Prahy a Ústí nad Labem a dalších 150 kolegů z Německa. V ostrém provozu budou lokomotivy Vectron v barvách ČD letos na podzim.

ČD si pronajaly deset lokomotiv Vectron na deset let od společnosti European Locomotive Leasing (EEL) za 1,6 miliardy korun včetně údržby. "Společnost ELL nám v těchto dnech zapůjčila jednu lokomotivu Vectron pro zácvik našich a německých strojvedoucích," uvedl člen představenstva ČD Miroslav Kupec odpovědný za techniku, servis a majetek.

Od začátku týdne se strojvedoucí s lokomotivou seznamovali v pražském depu, o víkendu si vyzkouší jízdu v ostrém provozu na trati mezi Prahou a Ústím nad Labem.

Pronajatá vozidla nahradí lokomotivy přezdívané Emil Zátopek od Škody Transportation. Na německých kolejích nemají povolení na provoz 200kilometrovou rychlostí, kterou požadují německé dráhy.

Nyní vlaky směřující z Prahy do Hamburku přepřahají české lokomotivy v Drážďanech, odkud vlaky vozí německé stroje schopné jet rychlostí 200 km/h. Od jízdního řádu platného od poloviny letošního prosince ale musí ČD podle smlouvy s německými drahami samy na trase nasazovat lokomotivy schopné jet 200 kilometrů v hodině.

Dvacet lokomotiv od Škody Transportations vyšly ČD na 2,5 miliardy korun, další 1,2 miliardy činil doplatek navýšený o úroky z prodlení, který dopravci ve sporu s výrobcem nařídil zaplatit rozhodčí soud.

České dráhy za vozidla, která Škoda Transportation nedodala v termínu, přestaly platit. Tyto lokomotivy nyní využívají na trasách do Budapešti, Vídně a Lince.