Lucas natáčel film ve Varech

Režisér Hvězdných válek George Lucas si pro nový film o černošských letcích vybral Národní dům. Natočil v něm dvě scény.

Američtí černošští letci přibíhají na parket nočního klubu. Jdou si poslechnou tmavovlasou zpěvačku, která právě rozproudila celý sál energickým swingem. Kolem postávají sličné dívky v krátkých sukních, halenkách a bílých punčoškách, jiné na parketu tančí s vojáky. Píší se čtyřicátá léta a mladí se lidé se chtějí bavit.
Přesně tak vypadá jedna ze scén připravovaného amerického filmu Red Tails, pro kterou si američtí filmaři vybrali jako kulisu karlovarský Národní dům.
„Natočíme tady dvě scény, které se odehrávají v nočním klubu. Přibližně sedm týdnů jsme natáčeli v Milovicích a po jednodenním filmování v Karlových Varech budeme pokračovat v pražském studiu,“ řekla ještě před první klapkou manažerka Alisa Buckley. Film pochází z dílny slavného amerického producenta a režiséra Georga Lucase, který je podepsán pod Hvězdnými válkami nebo tetralogií Indiana Jones.

O natáčení snil dlouho

Při psaní příběhu se Lucas inspiroval první černošskou bojovou jednotkou, která působila v experimentálním výcvikovém programu Tuskegee za druhé světové války.
„Toužím natočit Red Tails už dvacet let a nyní jsme konečně sehnali prostředky, abychom prezentovali umění pilotů z Tuskegee,“ řekl o svém vysněném projektu Lucas.
Režie filmu se ujal Anthony Hemingway, který je českým divákům známý především díky seriálům Kriminálka New York, Kriminálka Miami nebo Pohotovost.
Ani herecké obsazení nebude bez slavných jmen. V hlavní roli se představí například Oscarem ověnčený Cuba Gooding Jr. Producent Lucas chce v příběhu ukázat hrdinství černošských pilotů, kteří bojovali hned dvakrát. Jednak to bylo ve druhé světové válce a pak proti rasovým předsudkům, kdy letci jako méněcenní dostávali pouze podřadné úkoly. Jak už to tak ve filmech chodí, ukážou všem, jak moc se v nich mýlili.