Malá černá hudba slavila a křtila

Dechová kapela Malá černá hudba slavila dvacáté narozeniny. Hudebníci uspořádali velký koncert a pokřtili cédéčko. Také si posteskli, že se málo muzicíruje.

Muzikanti Malé černé hudby slavili narozeniny. Oslavu naplánovali až na závěr roku, do předvánoční atmosféry. Jejich velký koncert byl dárkem pro všechny věrné posluchače a milovníky dechové hudby.
„Já chodím na koncerty Malé černé hudby odjakživa, jsem strašně nadšený jejich muzikou,“ řekl jeden z přítomných posluchačů Leon Grigáš.

Koncertů je málo

Podle kapelníka Milana Kupky už bylo na čase pro karvinskou veřejnost odehrát větší koncert. „Letos jsme si moc hraní neužili. Vlastně jsme vystupovali jen šestkrát, což je strašně málo,“ posteskl si Kupka. Trochu ztíženou situaci měla při této slavnostní události jedna ze zpěvaček kapely. „Dnešní koncert je pro mě trošku náročnější. Mám téměř tříměsíčního chlapečka a musím skloubit moderování se zpíváním. O přestávce budu kojit,“ svěřila se s úsměvem před koncertem Romana Swaczynová. Dvacáté výročí založení kapely bylo skvělou příležitostí nejen připomenout staré dávné hity, ale zahrát i připravené novinky ze zbrusu nového CD Svět se točí dál.
„Cédéčko a DVD nám pokřtilo hned několik kmotrů. Mám radost, že se této úlohy zhostili hudební skladatelé Vladimír Salčák, textař z jižní Moravy, Jaromír Vejvoda, nejstarší syn známého skladatele a také Josef Jiskra, který právě pro naši kapelu složil polku Malá černá hudba,“ prozradil Kupka.

Lidé v sále zpívali

Všichni diváci dostali při vstupu od uvaděčky i texty dvou písniček a v průběhu koncertu si všichni v sále mohli s kapelou zazpívat. Také se dočkali malého překvapení.„Zahrajeme i operetní směs, kterou nikdy předtím naše dechovka nehrála. Pro posluchače to bude jistě příjemná změna,“ dodala Swaczynová. Malá černá hudba již dříve vydala tři CD nosiče. Byly to Krásné dívky z Karviné, Leť, písničko česká, Krásné chvíle a nyní i novinku Svět se točí dál.
„Byl bych rád, kdyby se více muzicírovalo a kdyby si lidé našli cestu k lidové písničce, protože dechová hudba, to je poctivá muzika. A tady na severní Moravě je dechovka více potlačovaná, na jižní Moravě se podobným kapelám daří lépe,“ míní kapelník.