Maldonado získal ve Velké ceně Španělska svou první výhru ve formuli 1

Velká cena F1, Pastor Maldorano

Velká cena F1, Pastor Maldorano Zdroj: ctk

Do Velké ceny Španělska startoval díky diskvalifikaci Lewise Hamiltona z pole position poprvé ve formuli 1 Pastor Maldonado. Na první místo se ale ještě před první zatáčkou k radosti domácích fanoušků prosadil Fernando Alonso. Venezuelan udržel alespoň druhou příčku.

Po zastávkách se jezdci srovnali v pořadí Alonso, Maldonado, Räikkönen, Rosberg, Grosjean, Vettel, Button, Kobajaši, Webber a di Resta. Hamilton zůstal na trati déle a při zastávce měl problémy, když při odjezdu od mechaniků trefil sejmuté levé zadní kolo. Na trať se vrátil na čtrnáctém místě. Jeho týmový kolega Button mezitím ztratil sedmé místo ve prospěch Vettela. Krátce poté zajel mistr světa z roku 2009 do boxů.

V 18. kole zamířil na další zastávku také Webber a rovnou si nechal vyměnit i přední křídlo. V 25. kole se v depu na druhé plánované zastávce objevil také Maldonado. Následoval ho Button, který krátce předtím probrzdil plošku na levé přední pneumatice. V 26. kole zajel do boxů také Alonso a a na dálku prohrál souboj s Maldonadem. Rychlý Venezuelan totiž v té chvíli zajel nejrychlejší kolo a dostal se před Španěla. Až za oběma vedoucími jezdci se na trať po své zastávce vrátil Räikkönen.

Velká cena F1, Pastor MaldonadoVelká cena F1, Pastor Maldonado | ctk

Mezitím dostali penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou za nedostatečné zpomalení v místě, kde byly vyvěšeny žluté vlajky, Vettel a Massa. Po druhých zastávkách se tak ustálilo pořadí Maldonado, Alonso, Räikkönen, Grosjean, Hamilton, Rosberg, Button, Kobajaši, Vettel a Hülkenberg.

V polovině závodu došlo ke změně pořadí ve vyrovnané skupince bojující o šesté místo. Sedmý Button totiž neuhlídal Kobajašiho. Ve 36. kole Hamilton po dlouhém stintu absolvoval svou druhou zastávku a vyjel na čtrnáctém místě.

Ve 40. kole odstoupil Pérez, jehož mechanik předtím v boxech přepadl přes nasazené pravé zadní kolo. Mexičan pak krátce po výjezdu z boxové uličky raději zastavil, nebylo totiž jisté, že bylo kolo na voze dostatečně upevněno. O dva okruhy později absolvoval třetí zastávku vedoucí Maldonado, ale v boxech se trochu zdržel. K výměně předního křídla se Red Bull uchýlil také v případě Vettela. V 45. kole zajel do boxů Alonso a vrátil se zhruba 2,5 sekundy za Maldonadem. Ten potvrdil svou rychlost, když předjel Räikkönena a vrátil se do čela ještě před Finovou zastávkou. Zezadu už ale dotíral Alonso, který zajel nejrychlejší kolo, a ztrátu na Venezuelana neustále stahoval.

Závodilo se i ve druhé polovině první desítky. Vettel se v 59. kole dostal před Buttona a Kobajaši v 61. nadvakrát před Rosberga. Navíc Webber dotíral na desátého Hülkenberga. Tři kola před cílem si Vettel vyšlápl i na Hamiltona, následně předjel Rosberga a posunul se už na šestou příčku.

V závěru měl Alonso potíže s pneumatikami a začal se na něj dotahovat Räikkönen. Do cíle závodu už se pořadí nezměnilo. Maldonado tak dovezl svůj vůz Williams do cíle na prvním místě, tým z Grove získal první výhru od Velké ceny Brazílie roku 2004, kdy triumfoval Juan Pablo Montoya. Šéf týmu Frank Williams dostal krásný dárek ke svým sedmdesátým narozeninám. Druhou příčku udržel Alonso před třetím Räikkönen, kterého následoval týmový kolega Romaina Grosjean. Ten si připsal nejrychlejší kolo závodu. Obhájce titulu Vettel dojel šestý před Rosbergem, Hamiltonem, Buttonem a Hülkenbergem.

Příští závod se jede 27. května jako Velká cena Monaka.