Mám sádru. Chci od radnice bolestné

Všude plno sněhu a ledu. Tak vypadají chodníky v letošní zimě, kdy se o úklid mají starat města. V Písku žádá odškodnění za úraz osmnáct lidí, ve Strakonicích tři. Monika Filipová

Vladimír Procházka z Písku uklouzl na namrzlém chodníku a zlomil si kotník. „Šel jsem do obchodu na Jihu a na chodníku byl poprašek sněhu. Nebylo vidět, že pod ním je kluzko. Složil jsem se nešikovně váhou celého těla na nohu,“ popisuje.
Léčba potrvá minimálně pět týdnů a možná bude nutná i operace. Podle Procházky město úklid chodníků nezvládá. „Určitě budu žádat od města náhradu,“ zdůrazňuje muž.
O náhradu za úrazy se letošní zimu přihlásilo na písecké radnici zatím osmnáct lidí. Převážně si zlomili ruku, když se snažili zmírnit pád. „Obracejí se na nás občané, kteří požadují náhradu za úrazy, ale i za poškození auta nebo oděvu,“ říká právník města František Staněk.
Písek má v současné době smlouvu s Českou pojišťovnou, a to i pro případ odpovědnosti za škody na zdraví lidí, kteří si způsobili úraz na místní komunikaci či chodníku. „Pojišťovací makléřství Bohemia pro nás zajišťuje uplatnění všech nároků plynoucích z pojištění. Spolupracuje s pojišťovnou na šetření případů a jejich likvidaci. Mimo jiné i na tom, zda jsou požadavky zraněných lidí oprávněné,“ vysvětluje Staněk. Město Písek nevyplácí bolestné ani jiné kompenzace.Pokud nárok na odškodnění vyhodnotí jako oprávněný, zajišťuje peněžní náhradu pojišťovna. Na zledovatělé chodníky doplatila v prosinci i jedna ze zaměstnankyň radnice. Zlomila si nohu při cestě do práce před městským úřadem.
Úraz na chodníku přišli ohlásit i tři lidé na strakonickou radnici. „Zatím není ani jeden případ uzavřený, protože všichni marodí. Čekáme až přinesou doklad od lékaře o ukončení léčby,“ podotýká Marie Šmídová z finančního odboru. Město Strakonice má uzavřené pojištění odpovědnosti s pojišťovnou Generali. Na výplatě celkového bolestného se vedle pojišťovny spolupodílí částkou tisíc korun. O tu si ale zranění lidé musejí požádat zvlášť. A tak v případě, že se komukoliv stane úraz na chodníku v rámci města, může žádat o odškodnění.
Částku určí pojišťovna podle závažnosti úrazu. Oprávněnost kontroluje její technik. Za loňský rok evidují na finančním odboru jen jeden úraz.
Podle ředitele Pojišťovacího makléřství Bohemia Pavla Pokorného je důležité nepodceňovat následky úrazu. „Doporučuji vyhledat hned lékařskou pomoc,“ dodává Pokorný.
V případě, že po ošetření dotyčný zůstane v nemocnici, nebo bude muset být v domácím léčení, je třeba, aby na městský úřad oznámil, co se mu stalo. Pak musí dokázat, že ke zranění došlo na místní komunikaci a sdělit rozsah úrazu a délku léčení.