Mamograf za osm milionů

Při vyšetřování rakoviny prsu bude od Nového roku v Mladé Boleslavi lékařům pomáhat špičkový mamograf.

Přístroj, který deset let používají v mamocentru, už dosluhuje. Nové zařízení, které bude stát kolem osmi milionů korun, pořídí vedení Klaudiánovy nemocnice díky krajskému úřadu. „Rada kraje schválila záměr pořídit nový přístroj. To nám umožnilo vypsat výběrové řízení na jeho nákup,“ řekla mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková. Kraj dá šest milionů korun, zbytek zaplatí nemocnice. Mamocentrum Klaudiánovy nemocnice navštíví za rok až devět tisíc pacientek z Mladé Boleslavi, ale i dalších částí kraje. Mamocentrum navíc patří mezi šestašedesát akreditovaných screeningových pracovišť sdružených v projektu prevence rakoviny prsu. Ve středních Čechách jsou jen v Boleslavi a Kolíně.
Mamograf s přímou digitalizací, který na rozdíl od analogového mamografu ukládá snímek digitálně, má další výhody. „Je jím nejen kvalitnější záznam vyšetření. S výsledky se bude jednodušeji pracovat, mohou se posílat elektronicky ke konzultacím,“ řekla Hamáčková. Dokonalejší bude i kvalita obrazu, přitom dávka záření je velmi malá. Mezi další vedlejší výhody patří podle lékařů rychlost vyšetření, moderní technologie umožňuje zachytit i ty nejjemnější detaily. Mamocentrum v Klaudiánově nemocnice bude podle mluvčí hejtmanství Berill Maschekové první středočeskou krajskou nemocnicí, která moderní mamograf má. V Kolíně a Příbrami budou dál pracovat s analogovými, v Kladně a Benešově nemají mamografy vůbec.

Na tisíc vyšetřených čtyři nálety

Z devíti tisíc žen, které za rok přijdou do mamocentra v Klaudiánově nemocnici, odhalí karcinom prsu lékaři u čtyřiceti z nich. „Nedávno jsem mamocentrum navštívila bez doporučení. Moje matka totiž rakovinu prsu měla,“ řekla jedenačtyřicetiletá Jana Nováková. Měla štěstí, vyšetření dopadlo dobře. Nakonec za něj nemusela ani zaplatit, zdravotní pojišťovna Škoda ho proplácí i u mladších pacientek. Jinak by ji stálo 550 korun. Ostatní pojišťovny umožňují bezplatný screening až od pětačtyřiceti let. „Na tuto preventivní prohlídku mají ženy nárok jednou za dva roky do devětašedesáti let. Žádanku vystaví gynekolog nebo praktik,“ říká lékařka mamocentra Eva Balvínová. Podle ní připadají na tisíc vyšetřených čtyři pozitivní nálezy.

Jak vyšetření vypadá?

„Laborantka nejprve pacientku napolohuje, pak mamograf prs stlačí určitou silou. Tuto kompresi mohou některé ženy vnímat nepříjemně,“ říká Balvínová. Z každého prsu pořizuje přístroj dva snímky, celkem má lékař k dispozici čtyři obrázky. U mladších žen odborníci preventivní vyšetření mamografem nedoporučují. „Zejména kvůli záření. Mladší pacientky proto vyšetřujeme ultrazvukem,“ říká Balvínová. Do mamocentra Klaudiánovy nemocnice se může objednat kdokoli, na bydlišti nezáleží.

Novinky na rehabilitaci

Novinky čekají i rehabilitační oddělení, kde vznikne centrum pro pacienty s poruchami pánevního dna. „Modernizaci chystáme i v kostní ambulanci a připravujeme nákup nových přístrojů tak, aby už řada pacientů nemusela kvůli vyšetřením do Prahy,“ říká primářka Jitka Kolombová. Ráda by prosadila například nákup densitometru, který měří hustotu kostí. Školení čeká fyzioteraupety, protože primářka chce zlepšit péči o pacienty s poruchami pánevního dna. „Každá velká gynekologická nebo urologická operace s sebou nese pro většinu pacinetů riziko problémů s inkontinencí. Ty je možné léčit rehabilitací,“ říká Kolombová.