Mapový software Waze prý nakonec Facebooku vyfoukne Google

Izraelskou společnost Waze, která vyrábí mapový software pro počítače a mobilní telefony, koupí americký gigant Google za 1,1 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Bloomberg. Na firmu Waze si přitom ještě donedávna dělal zálusk Facebook. Facebook za Waze nabízel necelou miliardu.

Google si chce akvizicí pojistit náskok, který má v mobilní navigaci před ostatními velkými konkurenty, mezi které patří právě Facebook. Dohoda má být oznámena během pondělka.

Boj o mobilní dominanci

S postupujícím odlivem spotřebitelů od počítačů k tabletům a chytrým mobilním telefonům se vyostřuje souboj hlavních hráčů o nadvládu na nových přístrojích. Navigace pro mobilní telefony od Waze obsahuje aktuální informace o nehodách na silnici, zácpách nebo třeba nebezpečných úsecích, na které upozorňují a které do ní přidávají sami řidiči. Taková aplikace, kterou průběžně vylepšuje 40 milionu uživatelů, je přesně tím, co může Facebooku nebo Googlu pomoci získat v souboji o dominanci navrch.

„Google potřebuje udržet svojí nadvládu v mapách, protože tyto jsou klíčové pro mobilní reklamu,“ myslí si Andrew Frank, analytik z firmy Gartner. „Potřebují ale zapracovat na sociálním poli,“ dodal.

Z izraelského startupu „americkou cestou“

Vedení společnosti Waze zprávu zatím nekomentovalo, stejně tak vedení Google. O nákupu jako první informoval izraelský ekonomický deník Globes, který cenu transakce ohodnotil na 1,3 miliardy.

Firma Waze začínala v Izraeli, poté přesunula své sídlo do USA. Mezi investory firmy patří i Microsoft. Mapovou aplikaci od Waze v USA používá 6,3 procenta uživatelů telefonu iPhone oproti 32 procentům, které používají navigaci Google, zjistila společnost Onavo, která měří oblíbenost aplikací mobilních telefonů.