Margarín slaví 150 let. Sloužil jako levnější náhražka másla pro námořníky | E15.cz

Vše o realitách

Vše o realitách Vstoupit do speciálu

Margarín slaví 150 let. Sloužil jako levnější náhražka másla pro námořníky

ČTK

Před 150 lety přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte Mege-Mouriés patent na margarín - náhražku másla vyrobenou ze zředěného mléka, vody a rozpuštěného loje. Nový ztužený jedlý tuk nazval podle řeckého výrazu margaritari, což značí perlu.

Podnětem k hledání náhrady drahého másla byla soutěž vypsaná v polovině 19. století francouzským císařem Napoleonem III., Bonapartovým synovcem. Panovník usiloval o snížení státních výdajů, čemuž měla napomoci i levnější a trvanlivější náhražka másla pro námořníky.

Císařský požadavek nejlépe splnil právě lékárník Mege-Mouriés. Novátor přitom musel vycházet z nutnosti použít hovězí lůj, neboť to byl tehdy jediný známý tuk, který měl při pokojové teplotě polotuhou, máslu podobnou konzistenci. Patent přihlásil 15. července 1869.

O více než 30 let později se podařilo objevit princip ztužování rostlinných olejů a lůj mohl být při výrobě margarínu nahrazen olejem rostlinného původu. Později byl margarín obohacován vitamíny A a D a stále více začal připomínat máslo svým vzhledem i barvou.

Vitana slaví sto let. Prohlédněte si, jak dříve vypadaly její výrobky
Křupky z předměstí Bělehradu jí celý Balkán. Prohlédněte si jejich výrobu

Autor: ČTK
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!