Martina Sáblíková vyhrála závod na 3000 metrů i v Astaně

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková Zdroj: reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i druhý závod na 3000 metrů v tomto ročníku Světového poháru v Astaně. Druhou Claudii Pechsteinovou dnes česká reprezentantka porazila jen o 31 setin sekundy. Oproti předchozímu závodu v Čeljabinsku, kde byla třetí, německá legenda stáhla svou ztrátu na Sáblíkovou téměř o sekundu.

Sáblíková útočila na výkon pětinásobné olympijské vítězky ve dvojici s nizozemskou rivalkou Ireen Wüstovou, která skončila v úvodním závodu sezony za českou hvězdou druhá o 62 setin. Na kazašském ledě ale také prohrála s dvojnásobnou olympijskou šampionkou z Vancouveru o 2,10 sekundy a musela se spokojit se čtvrtým místem.

Ještě zhruba 500 metrů před cílem přitom Wüstová nad Sáblíkovou vedla. „Ireen má vždycky šíleně rychlé začátky. Je jasné, že jsem to musela i já rozjet o trochu rychleji než obvykle, aby mi neujela o moc. Ale byl to nakonec úžasný závod. I když v jeho průběhu jsem se trochu strachovala, když jsem od ní dostávala nějakých 40 metrů,“ uvedla Sáblíková pro server iDnes.cz.

Již v polovině závodu jí trenér Petr Novák hlásil, že nizozemská rivalka zpomaluje. „Pak už se to začalo obracet. Při nájezdu do posledního kola jsme byly nastejno a v posledním jsem jí ujela,“ uvedla Sáblíková, která na rozdíl od předešlého závodu v Čeljabinsku neměla problém s pětihodinovým časovým posunem. „Poslední tři dny už spím normálně, usínám v jedenáct a probouzím se v osm, už je to dobré. V Čeljabisnku to byla hrůza,“ řekla.

Pechsteinová měla na dva roky stopku kvůli dopingu, po návratu mezi elitu jí další dala Sáblíková

Devětatřicetileté Pechsteinové, která bývala vzorem Sáblíkové, sebrala česká reprezentantka první triumf po nedávném návratu mezi elitu po dvouletém trestu za porušení dopingových pravidel. Němka sahala na vítězství v závodu SP po třech letech.

Navzdory těsné porážce se Pechsteinová radovala, jako kdyby vyhrála. „Jen 31 setin za Sáblíkovou, tomu bych nevěřila. Ani s tak vynikajícím časem jsem nepočítala,“ řekla agentuře DPA. V SP měla blízko 27. vítězství v kariéře. „Je to velké povzbuzení na cestě k olympijským hrám,“ uvedla Pechsteinová, která kvůli trestu přišla o OH ve Vancouveru.

Sáblíková její výkony ocenila. „Nevím, kde se to v té Claudii bere. Ona je prostě dobrá,“ uvedla na adresu Němky, která bude podle všeho její hlavní soupeřkou v sezoně.