Maturitní tabla nebo poslední zvonění. Letos se studenti musejí bez těchto tradic obejít

Maturitní tabla. Moderna

Maturitní tabla. Moderna Zdroj: Jan Vlček

Maturitní tabla. Klasika
Tablo.
Maturitní tablo.
Maturitní tablo
Zajímavý portrét pro maturitní tablo.
15
Fotogalerie

Maturitní tablo patří k poslednímu roku před zkoušku dospělosti stejně neodmyslitelně jako ples nebo „svaťák“. Obvykle se třídní tabla ve výlohách objevují zhruba týden před ním. V souvislosti s omezeními vyplývajícími z preventivních opatření v koronavirové pandemii se i tato tradice omezila.

S tably to pro tento rok vypadá velmi bledě. Ti, kteří ho stihli vyřešit už v lednu nebo v únoru, mají štěstí, další vytvářejí tablo nějakou alternativní cestou, ale spíše maturitní tabla letos ve městech neuvidíte.

Například maturanti z Gymnázia Václava Hraběte v Hořovicích, kde každoročně vznikají nástěnky krásné a nápadité, letos žádná tabla nevytvořili. Nyní alespoň doufají, že si budou moci část z předmaturitních tradičních akcí vynahradit v září. To se týká třeba majálesu. 

Ani normálně to s tably poslední roky není tak „slavné“ jako dřív. V Praze se s maturitními tably běžně téměř nesetkáte. A podle fotografa Radka Siebera, který působí v Plzni, je tento fenomén na útlumu i tam. Oproti tomu jsou stále menší města, kde tuto tradici drží a tabla bývají v kalendáři života měst a obcí podobně jako třeba Velikonoce, pouť, nebo hody.

Situace kolem epidemie COVID-19 ale veselení kolem maturitních tabel a dalších maturitních zvyků uspala téměř úplně. Společné fotografování ve více lidech donedávna nebylo možné. Dotýká se to i byznysu fotografů. „Zakázek je kvůli současné situaci přibližně o 95 procent méně než obvykle,“ poznamenává Radek Sieber.

Podobně to vnímají i další. Fotograf Radek Pavlík z Hlinska využívá volný čas pro objevování nových fotografických lokací, načerpání sil a inspirace pro budoucí tvorbu. Obecně se profesionálním fotografům kupí práce přes rok, na kterou za normálních okolností nemají mnoho času. Teď je tedy pro dohánění takových restů ideální situace.