Zastávky, které nejsou jen přístřešky. Kde jsou ty nejhezčí?

Odbornou porotu soutěže Česká cena za architekturu zaujal i autobusový terminál v Telči.

Odbornou porotu soutěže Česká cena za architekturu zaujal i autobusový terminál v Telči. Zdroj: Česká cena za architekturu

Původní funkcionalistická zastávka od Oskara Pořízky v Brně prošla rekonstrukcí pod vedením architektonického ateliéru RAW.
Rekonstrukce vyšla město na 2,7 miliónu korun.
Objekt, který stojí na v minulosti nevyužívaném prostoru, zároveň ukrývá bronzovou plastiku Jurije Gagarina ze 70. let.
Zastávku U hřbitova v Bystřici pod Hostýnem navrhla dvojice architektů Lenka a Tomáš Jalůvkovi z ateliéru Valarch. 
Objekt nominovaný na Českou cenu za architekturu nahradil původní zastávku z 19.století. Tu odstranili kvůli špatnému technickému stavu.
8
Fotogalerie

Autobusové nebo železniční zastávky míjíme každý den. Většina z nich ale kvůli své uniforitě zůstává bez povšimnutí. Existuje ale řada výjimek, kde se čekání na spoj pojí se zážitkem z kvalitní architektury. Vybrané objekty zaujaly odbornou porotu prestižní soutěže Česká cena za architekturu.

Jedna ze staveb - autobusová zastávka a čekárna Gagarin v Telči - se dokonce dostala do užšího výběru soutěže Česká cena za architekturu 2017. Jejím autorem je architektonické studio Archoo z Vysočiny. Dopravní objekt v sobě rovněž skrývá bronzovou plastiku Jurije Gagarina ze 70. let.

Odborné veřejnosti neunikla například ani rekonstrukce funkcionalistické zastávky v Brně, nebo netradiční přístřešek, který nechal vybudovat majitel varnsdorfského Pivovaru Kocour.