Mažoretky? Náročný sport

Medailí z evropských šampionátů mají Poděbradské mažoretky na svém kontě už několik. Letos k nim přibyla další stříbrná.

Mažoretkový sport je určitě nejněžnějším druhem sportu. Poděbradské dívky ho umějí skvěle i na evropské úrovni. Na nedávném mistrovství Evropy v Chorvatsku závodily v sólových vystoupeních a v soutěžích družstev.

Největšího úspěchu na šampionátu dosáhlo družstvo nejmladších dívek. V dětské kategorii skončilo druhé za domácími mažoretkami. Třetí místo obsadily Norky.

„Na mistrovství Evropy se děvčata nominovala na základě toho, že skončila druhá na mistrovství republiky, které se konalo v červnu v Poděbradech,“ řekla Romana Husáková, která mažoretky v lázeňském městě trénuje už osmnáctým rokem.

Dětské družstvo Poděbradských mažoretek se evropského šampionátu zúčastnilo poprvé. Navíc v disciplíně Traditional Majorettes Corp, která byla na šampionátu nově vyhlášená.

„Na nácvik jsme měly měsíc a půl. Musely jsme se naučit úplně nová pravidla, která u této disciplíny platí. Například se nesmí vyhazovat nebo přehazovat hůlka, dělat otočky. Hodně nám pomohlo týdenní soustředění v Luhačovicích, kde jsme mohly dvoufázově trénovat. Premiéra vyšla dívkám skvěle. Z úspěchu měly velkou radost,“ řekla Husáková s tím, že mažoretkový sport je jako každý jiný a vyžaduje tvrdou přípravu.

„Třeba kategorie twirling se dá přirovnat náročností k moderní gymnastice. Jen dívky vyhazují hůlky místo kuželů. Skladba trvá tři až pět minut a provést ji v tempu stojí hodně fyzických sil,“ řekla Husáková.

„Po dvouhodinovém tréninku jsem unavená,“ souhlasila s trenérkou dvanáctiletá Veronika Kafková, členka úspěšného družstva. To tvoří dívky od jedenácti do patnácti let. Při výběru doprovodné hudby sází trenérka na jejich vkus. Je totiž lepší, když dívky provádějí sestavu na muziku, kterou mají rády.
„Každá z nás navrhne, na co bychom mohly pochodovat. Když se nám líbí víc písniček, tak je v jedné skladbě zkombinujeme,“ řekla Kafková.