Měla zabít čtyři děti. Čeká ji trest

Hradecký soud začíná řešit případ brutální vraždy, která před rokem otřásla celým krajem. Žaloba viní matku, že ubodala a udusila své děti.

Předseda královéhradeckého senátu Miroslav Mjartan má dnes před sebou případ, který svojí brutalitou překvapil i otrlé východočeské kriminalisty. Ti loni 2. září objevili v rodinném domku v Širokém Dole na Svitavsku čtyři mrtvé děti. Z vraždy osmiletého Davida, pětileté Elišky, dvouletého Lukáše a dvouměsíční Romany ihned obvinili jejich šestatřicetiletou matku Romanu Z. Ta se poté, co své děti ubodala a uškrtila, sama měla pokusit o sebevraždu. Tu jí ale překazil příjezd policistů.

Za bezcitný čin hrozí ženě trest od dvaceti let po doživotí. Jde o jeden z nejostřeji sledovaných soudních procesů. Sami vyšetřovatelé totiž přiznávají, že s něčím podobným se už dlouho nesetkali. „Jednání by s přestávkami mělo trvat do 11. května,“ oznámil médiím místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové Miroslav Veselský.

Nezvládala starosti o děti, míní sousedé

Dohady o tom, zda žena netrpí duševní chorobou, ihned vyvrátili soudní znalci.

„Z jejich posudků jednoznačně vyplývá, že obviněná je trestně odpovědná,“ potvrdila v minulosti policejní mluvčí Eva Maturová.

Známí a sousedé obviněné se domnívají, že na vině je nejspíš její rozpadající se vztah s druhem, se kterým měla nejmladšího syna Lukáše a dceru Elišku. Pod tlakem nejspíš nezvládla starosti o děti.

Právě se svým druhem už se obžalovaná Romana jednou před porotou potkala. Před měsícem v Mostě. Tamní soud řešil její stížnost na neplacení alimentů. Tu podala ještě před zářijovou tragédií.

„Na nic si nevzpomínám. Nevím, proč tady jsem. Nevím, jestli jsem s ním měla děti,“ tvrdila ale tentokrát žena v soudní síni.

Její někdejší přítel se bránil, že nic platit nemohl, protože nevěděl, kam má peníze posílat. „Pořád se stěhovala z místa na místo. Složenky se mi vracely, tak jsem je přestal posílat,“ řekl soudu. Ten mu vyměřil dvě stě hodin veřejně prospěšných prací.

Případ znásilněného vozíčkáře odložen

Složitý případ už několik týdnů rozplétá také hradecký okresní soud. Údajného znásilnění se měl na sedmadvacetilém invalidovi podle obžaloby dopustit padesátiletý zřízenec novobydžovské nemocnice.

Sám obžalovaný se zatím z jednání omluvil a opětovně se na něj nedostavil ani bratr poškozeného, který měl vypovídat jako svědek.

Zatím tak zazněly pouze protichůdné znalecké posudky. Lékaři se v nich neshodli ani na tom, zda poškozený trpí posttraumatickou stresovou poruchou, nebo ne. To osm nových svědků se shodlo. Jsou přesvědčeni, že není možné, aby sanitář byl něčeho podobného schopen.

Předsedkyně senátu proto zažádala o nové posudky na obžalovaného i poškozeného. Jednání přerušila na neurčito.