Mercedes-Benz: láska, která nejen nerezaví

Mercedes-Benz třídy S

Mercedes-Benz třídy S Zdroj: Mercedes-Benz

Nový Mercedes-Benz třídy S
Nový Mercedes-Benz třídy S
Nový Mercedes-Benz třídy S
Nový Mercedes-Benz třídy S
Nový Mercedes-Benz třídy S
13
Fotogalerie
Automobily se slavnou trojcípou hvězdou ve znaku se vyznačují nadčasovým designem, který pohodlně udrží krok se špičkovou technologií. „Životnost“ mercedesů je tak minimálně dvacet let.

I malé dítě dokáže rozpoznat automobil Mercedes-Benz, když ho vidí. Automobilka je totiž nejen synonymem luxusu a technologického pokroku, ale také nezaměnitelného designu, jehož tvůrci se řídí heslem „láska na první pohled“.

Interiér mercedesuInteriér mercedesu | Mercedes-Benz

Filozofie stuttgartské značky se totiž nezakládá na extravagantních sezonních výstřelcích, ale, jak je pro Němce typické, pevně se drží dlouhodobých trendů. A tradice. Designéři prokazují s každým modelem velký kus předvídavosti, protože životnost Mercedesu je alespoň 20 let – design řady tedy nesmí být hned „out“. Důkazem toho je klasická přední maska chladiče, která je po 100 let v základu stejná. Nové modely zase musejí vytvářet most do budoucnosti, ale zároveň se nevzdávají svého původu.

V automobilce se snaží inspirovat třeba ve zvycích každodenního života svých zákazníků, například vývojem designu nábytku nebo elektroniky. Důležitým faktorem je i rozmanitost. Inspiraci designéři hledají i v jiných kulturách, a proto připravují nové automobily nejen v Německu, ale i v království automobilového designu Itálii, v dálné Číně, Japonsku a Spojených státech. Výsledkem jsou pak nestárnoucí vozy s jedinečným výrazem, kterým čas neubírá nic na atraktivitě. Vlajkovou lodí Mercedesu v tomto ohledu jsou nové modely kabrioletu a kupé řady E a sedan řady S.

Kabrio a kupé třídy E

Klasická kupé a čtyřmístné kabriolety třídy E patří v segmentu vyšší střední třídy mezi nejžádanější vozy. Mercedes-Benz přepracoval kompletně také karosářské varianty a vzhled modelů kupé a kabriolet byl přizpůsoben novému designérskému stylu značky. Na novém vzhledu kupé a kabrioletů třídy E se podílí především nově navržená příď s novými světlomety, u nichž jsou všechny funkční prvky překryty jediným krycím sklem. Světlomety jsou již ve standardní výbavě osazeny diodami LED pro potkávací světla a na přání se poprvé v této třídě dodávají také světlomety s diodami LED pro všechny osvětlovací funkce.

Nový přední nárazník s výraznějším šípovitým tvarem a velkými otvory pro přívod vzduchu výrazně zvyšuje dynamiku. Příď s maskou chladiče sportovního vozu sice ukazuje celkově originální tvář se sportovními rysy, zároveň však zdůrazňuje příbuznost modelů kupé a kabriolet s novým sedanem třídy E.

Modely kupé a kabriolet řady E jsou hrdými představiteli vrcholné formy automobilkyModely kupé a kabriolet řady E jsou hrdými představiteli vrcholné formy automobilky | Mercedes-BenzModely kupé a kabriolet řady E jsou hrdými představiteli vrcholné formy automobilky

Tradiční stylistické prvky zdůrazňují linie dvoudveřového vozu – například pás bočních oken není přerušen žádným střešním sloupkem B a okna lze kompletně stáhnout. Interiéru dominují ušlechtilé materiály, dvoudílná ozdobná lišta, jež pokrývá celou šířku přístrojové desky, jakož i jasně definované plochy. Ozdobné obložení může mít vzhled dřeva nebo hliníku a v interiéru završuje celkový dojem nejvyšší kvality.

Příslušnost k třídě E signalizují analogové hodiny mezi nově navrženými výdechy ventilační soustavy a ovládacími prvky s chromovanou povrchovou úpravou ve stříbrném odstínu. K dispozici jsou zajímavé barevné kombinace, například kontrast modré a béžové v interiéru dodává exkluzivnímu charakteru obou sportovních modelů třídy E patřičnou svěžest.

Řada S

Tato řada je technologickým průkopníkem v celém automobilovém světě. Limuzína Special Class předjímá to, čím budou automobily standardně vybaveny až za nějakých deset let. Po stránce designu spojuje svět moderního progresivního stylu s klasickou elegancí vozidel z třicátých let.

Maska chladiče je větší, než byla dosud, vzpřímeně postavená a zřetelně trojrozměrně uspořádaná. Prostorové řešení a rozměry byly cíleně zvoleny tak, aby nová třída S působila reprezentativně a ladná linie střechy vytvářela sportovní dojem jako u kupé. Pro značku typická klesající linie se svažuje decentně z přední části směrem k zádi a elegantně člení boční stěnu, aby již u stojícího vozu vznikala v pozorovateli představa dynamiky. Atletický charakter vozu je mimořádně zdůrazněn vypracovanými rameny nad zadními koly.

Mercedes-Benz třídy S je globálně nejprodávanější řadou luxusních limuzínMercedes-Benz třídy S je globálně nejprodávanější řadou luxusních limuzín | Mercedes-BenzMercedes-Benz třídy S je globálně nejprodávanější řadou luxusních limuzín

Atraktivně tvarované plochy a linie na bocích nové třídy S přecházejí dramaticky do zadní partie. Mírně klesající tvar je nejen elegantní, ale přináší také aerodynamické přednosti. Horizontální linie, od zadního víka až po nárazník, zdůrazňují šířku vozu při pohledu zezadu. Zadní okno, které zasahuje do střešního sloupu C, je v horní části zaoblené, čímž napodobuje charakter kupé. Záď je korunována novými zadními svítilnami, které jsou kompletně zapuštěné do tělesa karoserie.

Poprvé v historii třídy S byl středem pozornosti vývoje sedan s dlouhým rozvorem. Na rozdíl od minulosti byla od něj odvozena „kratší“ verze s normálním rozvorem. To proto, že třída S drží vedoucí postavení v kategorii reprezentativních limuzín.