Mercedes C63 AMG v drsné edici Black Series

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Automobilka Mercedes – Benz podle očekávání představila špičkovou verzi své řady C: kupé C63 AMG Black Series, jež dává 517 koní.

Jméno Black Series ve službách Mercedesu značí vždy něco opravdu pekelně rychlého, vzpomeňme třeba na kupé Mercedes – Benz SL 65 AMG Black Serises s rychlostí 352 km/h. A za pověstí tohoto označení nezůstává ani horká novinka v podobě nejrychlejšího „céčka“ současnosti. Pod kapotou tohoto sprintéra se nachází atmosféricky plněný vidlicový osmiválec AMG s objemem 6,2 l, který ale dostal řadu nových dílů včetně kovaných pístů, ojnic a klikového hřídele, o polovinu většího chladiče oleje a přepracovaného programu řídicí jednotky.

Výkonová špička poskočila o 60 koní na výsledných 517 koní (380 kW) a točivý moment nyní vrcholí hodnotou 620 Nm. Točivý moment se na devatenáctipalcová zadní kola přenáší skrze sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku AMG Speedshift. Ta nabízí celkem čtyři jízdní režimy, přičemž v módech Sport a Manual údajně dokáže měnit převody během pouhých 100 ms. A nejen díky tomu jsou jízdní výkony novinky ze Stuttgartu vynikající: Mercedes – Benz C63 AMG Black Series zrychlí z klidu na 100 km/h za 4,2 s. Nejvyšší rychlost zatím zmíněna nebyla, lze ale očekávat deaktivaci jejího omezovače.

ilustrační fotoilustrační foto|Autorevue.cz

Ani nás nepřekvapí, že vůz je standardně vybaven diferenciálem s omezenou svorností, ale za zmínku stojí, že je nově řízen elektronicky a propojen se systémem ESP. Stabilizace sama o sobě přitom nabízí celkem tři jízdní režimy, co je však pro značku Mercedes – Benz atypické je skutečnost, že ten nejsportovnější ESP a jeho podskupiny umožní zcela deaktivovat.

Změn doznal také podvozek, třeba rozchod kol byl rozšířen o 40 mm vpředu a o 70 mm vzadu, zkrutné stabilizátory mají větší průměr a sportovní pérování regulovatelnou tuhost. Posílená brzdová soustava má vpředu kotouče s průměrem 390 mm a šestipístkové třmeny a vzadu kotouče 360 mm a brzdiče čtyřpístkové. Zvenčí na první pohled zaznamenáme nový přední nárazní s opravdu velkými vstupy vzduchu k předním brzdám, přepracovaný zadní nárazník se dvěma páry koncovek výfuků a rozšířené blatníky opticky propojené mohutnějšími prahy.

ilustrační fotoilustrační foto|Autorevue.cz

Sportovně střižený interiér disponuje pouze dvěma sedadly, čtyřmístné uspořádání Mercedes nabízí za příplatek. Převládá zde černá barva (snad s výjimkou červených bezpečnostních pásů), fádně působící plasty palubní desky oživují doplňky z uhlíkových kompozitů a leskle černého plastu a loga Black Series, volant je částečně potažen kvalitní kůží Nappa. Mercedes pro řadu C63 AMG Black Series nabízí dva příplatkové pakety. Sada Track přidává speciální pneumatiky Dunlop a diferenciál s chladičem, zatímco paket Aerodynamic se vyznačuje doplňky z uhlíkových kompozitů na předním nárazníku a stavitelným přítlačným křídlem na zádi.

Dodávky těchto vozů by měly začít v lednu příštího roku a v Německu byla základní zdaněná cena stanovena v přepočtu na 2 818 tisíc korun.

ilustrační fotoilustrační foto

Autorevue.cz