Mercury s Gottem v galerii

V galerii Dvorak Sec Contemporary jsou k vidění výtvarná díla českých i světových hudebníků.

Najít na jednom místě kresbu od Jima Morrisona z The Doors, autoportrét Michaela Jacksona nebo masku z dílny Iron Maiden? V pražské galerii Dvorak Sec Contemporary v Dlouhé ulici je to možné. U příležitosti čtyřicátého výročí založení sítě restaurací Hard Rock Cafe se tam koná výstava The Art of Hard Rock. Celosvětová putovní výstava je v Česku k vidění do 17. února, vstupné je zdarma. Otevřeno mají každý všední den od deseti hodin dopoledne do pěti odpoledne.

„Jednotlivé exponáty jsou z našeho skladu v americkém Orlandu,“ říká ředitel pražského Hard Rock Café Mo Capatia. Doplňuje je například nejnovější obraz Karla Gotta Extáze svaté Terezie. Kromě něj lidé najdou mezi exponáty také díla od Anety Langerové nebo Davida Kollera. „Sestavená kolekce je unikátní v tom, že umožňuje nahlédnout do nitra umělců, do jejich lidskosti. Při pohledu na ni se ptáte sami sebe, co asi autor při tvorbě cítil, čím asi procházel,“ podotýká Capatia.

Vystavená díla nejsou jen vyloženě umělecky cenná, mnohá za sebou mají příběh, který je často hodnotnější a zajímavější než samotná kresba. To je například případ obrazu Jima Morrisona z The Doors, který nakreslil v době studií na střední škole.

Abstraktní Ringo

Některé obrazy ale mají i opravdovou uměleckou hodnotu, protože například Freddie Mercury z Queen, Ronnie Wood z Rolling Stones nebo John Entwistle z The Who mají výtvarné vzdělání.

K vidění je velká škála děl hudebníků. Třeba autoportréty Michaela Jacksona i Billyho Idola, vystavené jsou keramické masky Bruce Dickinsona z Iron Maiden nebo Alice Coopera. Ringo Starr zase přispěl abstraktním obrazem.

„Náš asi nejdražší a nejcennější kus je obraz od Paula Stanleyho z Kiss. Jde o olej na plátně a spousta lidí se dohaduje, co by to mohlo znamenat. Těžko říct,“ směje se zástupce české pobočky Hard Rock Café Oliver McGillick.

Možná i proto se organizátoři rozhodli díla doplnit rozbory obrazů od renomovaných

psychologů. „I když nikdo pořádně neví, co ten obraz znázorňuje, jeho hodnota se odhaduje na několik stovek tisíc korun,“ upozorňuje McGillick.

Vstupné na The Art of Rock je zcela zdarma, ale návštěvníci mohou přispět na dobrou věc. „Na počest této akce jsme nechali vyrobit speciální odznakový set, kterého je jenom tři sta kusů a padesát korun z každého prodaného setu jde na charitu Život dětem,“ říká Lenka Fejglová, která se také podílela na vzniku expozice. Centrála Hard Rock Café má proslavenou sbírku předmětů slavných hudebníků.