Měřit rychlost už nestačí. Bude se sledovat také hluk?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Kamery, radary, úseková měření a tak dále. Všechno to dobře známe a asi se shodneme, že v mnohých případech jde spíše než o reálné zvýšení bezpečnosti o vydělávání peněz. Doteď nechápu, proč jsou na některých pražských silnicích omezení na 50 km/h, ještě k tomu sledovaná úsekovým měřením. V kanadském Calgary se pustili ještě dále.

Kromě obvyklých postupů a represí určených proti „pirátům silnic“ je v tomto městě testován další systém, který bude sledovat hluk projíždějících vozidel. Novinka se jmenuje Noise Snare, přičemž princip funkce je velmi podobný klasickým kamerám.

Jakmile zařízení zjistí vyšší hlasitost než která je nastavena, projíždějící vozidlo natočí na krátké video doplněné o stero zvuk. K tomu pak přidá ještě informace o místě, čase a samozřejmě také naměřené hlasitosti v decibelech. Záznam se uloží na standardní DVD. Přehrát si ho tak můžete na jakémkoliv DVD přehrávači nebo počítači.

Celá záležitost je údajně zaměřena především na pochytání tunerů, kteří si standardní výfuk vyměňují za sportovní a nadměrně hlučnou alternativu. V případě Calgary jde o pilotní projekt, který má naplno začít fungovat v polovině příštího roku. Vskutku zajímavý způsob, jak dostat z motoristů další peníze.