Mexx Clanroy začal dražit zbytný majetek Lesů ČR

Státní podnik Lesy České republiky rozhodl o prodeji svého nepotřebného majetku formou veřejných dražeb. V souhrnu má jít o více než 1300 nemovitostí po celé České republice. Samotné dražby po ČR provádí společnost Mexx Clanroy patřící do holdingové struktury Mexx Group. Generálnímu řediteli celé skupiny Josefu Šináglovi jsme proto položili několik otázek.

Jak jste tuto zakázku, na prodej zbytného majetku Lesů České republiky, získali?

Přihlásili jsme se do otevřeného výběrového řízení a zvítězili jsme. Podle čísel z uplynulého roku patříme mezi první dvě tři největší společnosti a podle objemu vydraženého majetku máme na našem trhu čtvrtinový podíl.

Státní zakázky, prodeje majetku státu provázejí dlouhodobě v řadě případů nesrovnalosti, mírně řečeno. Na co se máme připravit v případě prodeje majetku za zhruba 1,5 miliardy korun?

Pevně věřím, že určitě ne na žádný skandál. Dražby zbytného majetku tohoto státního podniku jsou naplánovány v časovém horizontu zhruba jednoho roku a jednotlivé dražby budou probíhat po etapách. Na základě pokladů a vyhlášené ceny LČR posoudí každou nemovitost ještě jednou soudní znalec, zanese vše do posudku a všechno bude transparentně zveřejněno jak na webových portálech, v tisku, tak i přímo v místech, kde se jednotlivé nemovitosti nacházejí. Dražby se pak může zúčastnit každý, kdo se přihlásí.

O jaký majetek půjde a v jakých regionech?

Půjde o nemovitosti v celé České republice a jedná se o nemovitosti všech typů. Od rodinných domů až po, s lehkou nadsázkou řečeno, krmelce. V Čechách všechny dražby bude provádět naše společnost, na Moravě partnerská firma Prokonsulta, se kterou jsme pro toto výběrové řízení vytvořili konsorcium.

Takže může jít o komerční nemovitosti, ale i hájenku se staršími a dlouholetými obyvateli, kteří tak mohou přijít o střechu nad hlavou?

Nejdříve bych odpověděl na první část vaší otázky, která zní ano. Mysleli jsme i na druhý případ a v naší dceřiné firmě Mexx Reality jsme připravili systém bezplatného realitního, finančního i právního poradenství pro všechny, kteří budou chtít získat dlouhodobě užívaný majetek. Kromě tohoto se domníváme, že ceny jednotlivých nemovitostí Lesů ČR jsou nastaveny příznivě. Jejich průměrná znalecká hodnota je zhruba 1,2 milionu korun.

Neobáváte se zájmu spekulantů?

Dražený majetek LČR je velmi různorodý. Řada nemovitostí má své nájemníky. S tím musejí noví majitelé počítat. Už to do značné míry vylučuje spekulativní zájem. Na druhou stranu jde ale také o objekty v oblastech, kde se například z důvodu ochrany přírody nové objekty nemohou stavět a stávající nemovitosti tak budou z dlouhodobého hlediska velmi atraktivní.

Kdy a kde začnou první dražby?

První dražební soubory a první aukce, kdy se bude dražit vždy zhruba 90 až 110 nemovitostí, se uskuteční v říjnu a listopadu v Ústí nad Labem, Plzni a Liberci.

Co bude s majetkem, který se nepodaří vydražit na první pokus?

Jestliže k něčemu takovému dojde, přestože, jak jsem již uvedl, jsou ceny pro první kola dražeb nastaveny pod republikovým průměrem, pak se uskuteční druhé kolo.

*

Mexx Clanroy patří mezi zakládající členy České asociace dražebníků a jako specializovaný dražebník je jednou z mála společností, která byla certifikována na shody systému managementu kvality s požadavky ČSN EN ISO 9001:2008. Zároveň je i členem Asociace poskytovatelů a uživatelů elektronických nástrojů (APUEN). V roce 2009 společnost vydražila nemovitý i movitý majetek v celkovém finančním objemu téměř 334, 5 milionu korun a umístila se tak na druhém místě v objemu realizovaných dražeb (a elektronických aukcí). Dlouholetými klienty společnosti jsou jak konkurzní správci, tak významné právnické i fyzické osoby, které mají zájem řešit zpeněžování movitého i nemovitého majetku transparentním způsobem s maximálním výnosem.