Meyers Manx V: slavná pouštní buggy plánuje návrat, s elektromotorem

Meyers Manx

Meyers Manx Zdroj: Autorevue

Na počátku tohoto tisíciletí obnovená značka Meyers Manx plánuje zahájení výroby zcela nového modelu, jenž by měl navázat na legendární předlohu z šedesátých let…

Originální vozy Meyers Manx v Kalifornii stavěla firma Bruce F. Meyerse v letech 1964 až 1971. Extravagantní konstruktér, stavitel lodí a umělec u nich vycházel z tehdy snadno dostupné a levné techniky VW Brouk, přičemž jeho záměrem bylo vyrábět lehké vozíky pro pouštní závody. Jeho záměry se bohatě naplnily a buggy Meyers Manx se objevily v desítkách filmů a staly se předlohou celé řady podobně koncipovaných staveb z celého světa. Z poslední doby připomeňme alespoň obojživelný WaterCar Gator.

Meyers ManxMeyers Manx | Autorevue

Sada nových prototypů Meyers Manx V sdílí se svým předchůdcem prostorovou konstrukci z ocelových trubek, ale povrchové díly jsou vyrobeny z uhlíkových kompozitů a lité ráfky mají průměr 17 palců vpředu a 18 palců vzadu. Výraznou novinkou je však náhrada konvenčního spalovacího motoru obligátním elektromotorem. Ten dosahuje výkonu 62 kW a 780 kg vážícímu vozíku umožní dosáhnout rychlosti 100 km/h.

Meyers ManxMeyers Manx | Autorevue

Článek vyšel na webu Autorevue.cz