Microsoftu i Googlu výrazně vzrostly zisky

Google

Google Zdroj: reuters

Čistý zisk amerického softwarového gigantu Microsoft ve třetím čtvrtletí finančního roku meziročně stoupl o 27,8 procenta na 4,80 miliardy dolarů (zhruba 119 miliard korun) a mírně překonal odhady. Podobný nárůst výdělků hlásí také firma Alphabet, která je majitelem internetového gigantu Google. V prvním čtvrtletí jí stoupl zisk o 29 procent na 5,43 miliardy dolarů (135 miliard korun). 

Výsledkům Microsoftu, největšího světového výrobce softwaru pro osobní počítače, dopomohla znovu zejména rostoucí poptávka po cloudových službách, uvedla dnes firma.

Tržby společnosti se za čtvrtletí do konce března zvýšily o šest procent na 23,6 miliardy dolarů, skončily ale mírně pod odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. Akcie firmy po zprávě kvůli tomu klesly o zhruba dvě procenta.

Za vedení Satyi Nadelly, který nastoupil do čela Microsoftu v roce 2014, se Microsoft zaměřil na dynamicky rostoucí cloudové služby, zprostředkovávané vzdálenými servery. Chce tím vyrovnat propad na trhu osobních počítačů, který oslabuje poptávka po firemním operačním systému Windows. Firemní cloudová platforma Azure konkuruje lídru tohoto trhu, servisu Amazon Web Services společnosti Amazon.

Tržby největší divize pro osobní počítače klesly o 7,4 procenta na 8,8 miliardy dolarů, přestože světové dodávky osobních počítačů v prvním kvartále po pěti letech poklesu mírně stouply. Výnosy cloudové divize Azure naopak vyskočily o 93 procent.

Výrazně zvýši tržby také Alphabet. Jeho výsledky podpořil prudký vzestup příjmů z reklam pro mobilní telefony a na videoservisu YouTube, sdělila společnost.

Konsolidované tržby Alphabetu se v meziročním srovnání zvýšily o 22 procent na 24,75 miliardy dolarů. Výnosy z reklam, které tvoří většinu tržeb skupiny, vyskočily o 19 procent na 21,4 miliardy dolarů.

Zisk v přepočtu na akcii dosáhl 7,73 dolaru. Tento ukazatel překonal o zhruba 40 centů průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Thomson Reuters. Akcie firmy po zprávě posílily o zhruba tři procenta.

Skupina bojuje o lukrativní výnosy z reklam pro mobilní telefony se sociální sítí Facebook. Na světovém trhu reklam při vyhledávání by měl Google letos zvýšit svůj podíl na 61,6 procenta z loňských 60,6 procenta, předpověděla výzkumná firma eMarketer.

Google dokončil svou reorganizaci do nového holdingu Alphabet předloni v říjnu. V rámci reorganizace se některé projekty jako autonomní automobily vydělily do samostatných firem a Alphabet se stal jejich mateřskou firmou.

Podívejte se, jak vypadá budoucnost byznysu podle Microsoftu:

Video placeholde

Microsoft a budoucnost byznysu • microsoft