Microsoftu klesl zisk o 15 procent. Kvůli dolaru a slabému trhu s počítači

Microsoft

Microsoft Zdroj: ctk/AP

Americkému softwarovému gigantu Microsoft klesl čistý zisk ve druhém čtvrtletí jeho finančního roku o 14,6 procenta na pět miliard dolarů (123,5 miliardy korun). Příjmy mu ve stejném období klesly o zhruba desetinu. Důvodem je silný dolar, ale také slabý trh s osobními počítači, který snižuje poptávku po operačním systému Windows. Výsledek nicméně překonal odhady a akcie v prodlouženém obchodování rostly o více než pět procent.

Společnost dnes oznámila, že celkové příjmy se za tři měsíce do konce prosince snížily o 10,1 procenta na 23,8 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali výsledek 25,2 miliardy dolarů. Microsoft vytváří více než polovinu příjmů mimo Spojené státy, a je tudíž citlivý na velké změny ve směnných kurzech. Hodnota amerického dolaru ke koši šesti měn byla v loňském čtvrtém čtvrtletí v průměru o 11,5 procenta vyšší než před rokem.

Příjmy v divizi Intelligent Cloud, kam spadají servery a služby jako Windows Server a Azure, stouply o pět procent na 6,3 miliardy dolarů. Naopak příjmy v divizi, která zahrnuje Windows, o pět procent klesly a dosáhly 12,7 miliardy dolarů.

Zájem o Windows opadá

Zatímco poptávka po systému Windows po více než 30 letech na trhu zpomaluje, zaměřuje se společnost v čele s generálním ředitelem Satyou Nadellou na softwarové a cloudové služby, snižuje náklady a snaží se zeštíhlit svoje aktivity, aby se mohla zaměřit na lukrativnější činnosti.

Nejnovější verzi systému Windows, která je poprvé určená nejen pro počítače, ale i pro tablety i telefony, začal Microsoft nabízet koncem loňského července. Podle firemního sdělení ze začátku ledna běží Windows 10 na 200 milionech přístrojů.