Microsoftu se nedaří dlouhodobý cíl, Windows 10 zákazníky neláká

Microsoft

Microsoft Zdroj: Jan Sedlak

Softwarový gigant Microsoft oznámil, že do roku 2018 nestihne svůj operační systém Windows 10 rozšířit na miliardu zařízení. Ambiciózní plán společnost zveřejnila před rokem, v rámci představení tohoto nového systému. Za pomalé šíření nejnovější generace Windows může především malý zájem o telefony Microsoftu.

Nový systém měl být sjednocující platformou napříč počítači, mobilními telefony, tablety, herními konzolemi Xbox a nositelnou elektronikou. Velké množství uživatelů systém získal díky tomu, že uživatelům předchozích generací systému Windows nabídl „desítky“ zdarma. Tato nabídka vyprší posledního července letošního roku.

Zatímco na počítačích uživatelů přibývalo, mobilní divize, kterou koupil od finské Nokie, hluboce nesplnila očekávání. Microsoft byl nucen propustit téměř osm tisíc zaměstnanců a musel odepsat celou hodnotu finské mobilní společnosti, tedy asi 7,2 miliardy dolarů (asi 175 miliard korun). V současnosti jsou prodeje telefonů Windows v globálním měřítku zanedbatelné, na dvou největších trzích, v Severní Americe a Číně mají podíl 1,6 respektive 0,4 procenta.

Microsoft si od Windows 10 slibuje propojení jednotlivých zařízení a zjednodušení aktualizací. Mezi mnohými uživateli však vyvolal Microsoft nevoli, když instaloval nový systém bez souhlasu uživatelů. Těm například vadilo, že Windows 10 až příliš sledují aktivitu na daném zařízení. V současnosti Windows 10 používá přibližně 350 milionů přístrojů.