Milionář ze smetiště bez chutě a zápachu

Odpad

Odpad Zdroj: cinemart

Jako brazilská verze oscarového Milionáře z chatrče se snaží působit novinka v českých kinech Odpad. Roztomilý dětský hrdina a jeho kamarádi jen žijí ve slumu na smetišti a své drama převypravují dobrovolně na kameru. I jejich příběh ovšem popisuje na osobní odysee korupci a chudobu a tepe rytmem a barvami exotické země.

Zatímco ale Danny Boyle se scenáristou Simonem Beaufoyem vytvořili energickou a originální jízdu, v níž se romance působivě mísila se zápachem žumpy a chaosu, jejich britští kolegové se spokojili s odvarem. Vlastní slabiny film demaskují jako blahosklonnou evropskou pohádku o třetím světě. Radou západních filmařů zkorumpované Brazílii, jak dojít k happy endu, je výzva k všelidové revoluci zažehnuté dětmi, stvořeními od přírody nevinnými, čestnými a nesobeckými.

Zmíněné slabiny leží už v samotném příběhu o sirotcích, kteří na smetišti u Ria najdou peněženku obsahující důkazy o obří korupci. Zápletka zní ohraně, k tomu obsahuje pár velkých nepravděpodobností. Adaptátor knižní předlohy Richard Curtis, známý sladkými pohádkami ze života v Anglii, i Odpad pojal jako fantazii. Režisér Stephen Daldry ji ovšem točí s výpady do realismu, nerozhodně se potácí na hraně dramatu a komedie (která se mu daří o něco lépe), k tomu má sklony k sentimentu a jen občas přijde s nějakým zajímavým nápadem.

Uznání si štáb zaslouží za rozhodnutí natáčet přímo v Brazílii, v portugalštině a s tamními dobrými herci. Odpad je přesto film pro západní publikum – aby si nemuselo s problémy Latinské Ameriky dělat před olympiádou starosti.

Odpad
(drama, Brazílie/Velká Británie, 115 minut)
Režie: Stephen Daldry
Hrají: Rickson Tevez, Wagner Moura, Rooney Mara, Martin Sheen
Hodnocení: 40 %