Miliony škodovek a volkswagenů jdou otevřít odposlechnutým kódem

Klíčky k nové škodovce

Klíčky k nové škodovce Zdroj: Autorevue.cz

Pokud odemykáte auto dálkovým ovládáním, vždy hrozí, že někdo odposlechne přenášený kód. Proto jsou tato data šifrovaná, aby byl přenos kódů bezpečný.

Nyní se ale ukazuje, že v případě vozů z koncernu Volkswagen není to zabezpečení na tak skvělé úrovni. Jak upozornil Wired, výzkumníci z univerzity v Birminghamu a německé firmy Kasper & Oswald našli chybu v zabezpečení, kterou otevřou téměř 100 milionů automobilů. Jedna chyba otevře cokoli od Volkswagenu za posledních dvacet let, druhá chyba se týká dalších výrobců jako Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Ford, Mitsubishi, Nissan, Opel a Peugeot.

Vážnější je ten útok proti Volkswagenu, protože se zjistilo, že pouhé čtyři privátní klíče stačí k otevření 100 miliónů aut. Výzkumníkům se totiž podařilo z vnitřního počítače auta získat privátní klíče. Nezměněné zabezpečení z roku 1995 nebylo pro dnešní prostředky výraznou překážkou.

Odposlech kódů zajistí klidně malé zařízení schované v kapseOdposlech kódů zajistí klidně malé zařízení schované v kapse

Potom stačí odposlechnout rádiový signál z klíče při otevírání a při znalosti hlavního klíče získat šifrovací klíč pro konkrétní vůz. Odposlech signálu zajistí klidně krabička z Arduina, antény a pár pomocných obvodů.

Druhá chyba cílí na šifrování HiTag2, které je už 18 let staré a najdete jej v miliónech vozů. Tady není ani potřeba znalost hlavního klíče, je ale potřeba odposlechnout alespoň osm signálů pro otevření nebo zavření. To se dá urychlit tak, že budete rušit signál a majitel vozu bude opakovaně zkoušet auto zamknout nebo odemknout. Se znalostí sekvence kódů je pak prolomení šifry s dnešními prostředky otázkou minuty.

Tyto zranitelnosti pouze otevřou automobil. Neřeší obejití imobilizéru, na který se musí používat jiný útok. Ale i na imobilizér už existují hacky.

Už dříve se se ukázala zranitelnost bezklíčových systémů, kdy pro otevření stačí mít klíč v kapse a přiblížit se k autu. Pomocí zesilovačů a opakovačů signálu může útočník zaměřit klíč daleko v domě a otevřít jeho signálem automobil.

Opět se tedy potvrzuje, že pomalý cyklus vývoje počítačů v automobilech a spoléhání se na staré principy zabezpečení dělá z aut snadnou oběť technologicky zdatných zlodějů. Dříve sice stačil zahnutý drát a dnes potřebujete chytrou krabičku s anténami, pokud si ale zloděj vytipuje nějaké auto, základní zabezpečení od výrobce málokdy poskytne těžko překonatelnou překážku.

Článek vyšel na serveru živě.cz.