Milotice mají matrikářku v kalhotách

V Miloticích dělá matrikáře muž. Je to rarita. Všude jinde na Hodonínsku a Břeclavsku jsou v této funkci ženy.

Sobotní program osmadvacetiletého Radka Šedi z Milotic může už brzy vypadat docela neobvykle. Třeba takhle: hned, jak dohraje tradiční víkendový fotbal, sundá kopačky a poběží na zámek, kde už čekají svatebčané.

Mladý muž složil potřebné zkoušky a získal práci, kterou obvykle dělají jen ženy. Stal se matrikářem. Jedním ze čtyř na jižní Moravě a jediným na Hodonínsku. „Beru to s nadhledem,“ neláme si s tím hlavu.
Šeďa vypomáhá hlavní matrikářce místo úřednice, která je na mateřské. A tak má funkci jen dočasně. Ale úkoly musí plnit všechny. Například vyřizuje svatby, nebo zapisuje čerstvě narozené občánky.

Aby to mohl dělat, musel prokázat zejména znalosti zákonů. „Nových věcí, které jsem se naučil, bylo dost. Ale vzdělávám se rád,“ říká Šeďa.

Fotbalista na úřadě

Na milotickém obecním úřadě už pracuje rok a má i jiné povinnosti, matriční záležitosti bere jako zpestření. „Chci pomoct kolegyni, aby toho neměla nad hlavu. Svatba je u nás téměř každý týden, takže by byla skoro každou letní sobotu v práci,“ vypráví úředník, který zároveň obléká dres milotického fotbalového mužstva v 1. B třídě.

Spoluhráči a kamarádi o jeho nové funkci netuší. „Svatbu ještě totiž neřešili,“ směje se matrikář. O svém oblíbeném sportu si v práci moc nepopovídá, protože zbytek obecního úřadu okupují ženy. Debatu o novinkách z mistrovství světa v Jižní Africe proto odkládá až na volnou chvíli. „Většinou se mluví o vaření. Do toho se moc nezapojuju,“ uculuje se Šeďa.

Kromě toho má pod palcem terminál pro vyřizování úředních záležitostí Czechpoint či zveřejňování novinek na internetu, v kabelové televizi a v rozhlase. „Pro muže je určitě taková práce neobvyklá. Je ale příjemná změna, když otevřete dveře a sedí tam chlap,“ zamýšlí se například Kateřina Kotásková z Milotic.

Také starostka Alena Presová si muže na radnici pochvaluje. „Už jen kvůli atmosféře na úřadě je dobře, že je Radek u nás,” pochvaluje si Presová.

Mužská ruka pomůže

Úřednicím přijde vhod i mužská technická zručnost. „Když si nevíme s něčím rady, pomůže nám,“ říká Presová. Naposledy Šeďa vyřešil problém s aktualizací účetního programu.

Pokud by v Miloticích onemocněla hlavní matrikářka, bude Šeďa nepostradatelný. Bez něj by třeba svatebčané čekali na obřad jen marně.

Milotický matrikář má na jižní Moravě kolegy jen ve Vysočanech na Blanensku a v Hodonicích a Mikulovicích na Znojemsku. „Na Hodonínsku a Břeclavsku je Šeďa opravdu jediným mužem ve funkci matrikáře,“ potvrzuje mluvčí Jihomoravského kraje Jan Chmelíček.