Milý Ježíšku, přeji si... Vánoční sonda do dětských duší

Ježíšek přiletí na motorovém mráčku, představují si děti. Redaktorka Sedmičky se vypravila do ústeckých školek a škol.

Pán v bílém obleku, červeném plášti a kulichu. Za dětmi letí na motorovém mráčku, který připomíná vesmírnou koloběžku. Na čepici má červenou chocholku a plášť mu zdobí bílý kožíšek. A pochopitelně nese pytel plný dárečků.

Tak vidí děti Ježíška, kterému poslaly dopis se všemi přáními. Nakreslenými nebo popsanými.

V Mateřské škole Sluníčko v ústeckých Všebořicích se to hemží malými čertíky. Velkého čekají, ale spíš se těší na Mikuláše. Atmosféra je proto napjatá a navíc Ježíšek už klepe na dveře. Vyplní předškolákům přání?

Ředitelka MŠ Sluníčko Helena Dlouhá si jako dívka přála živého koně, ale Ježíšek nebyl tak štědrý a koně jí nepřinesl ani jako dospělé. „Na koni jsem ale jezdila,“ říká. Podobné přání jako ředitelka Dlouhá má pětiletá Viktorka Vojtová. Na živého koně si počká, až trochu povyroste. Letos by jí udělaly radost mořská panna, co svítí pod vodou, a střevíčky, které nosila Popelka.

„Přeji si bubny, kytaru, piano, motorku, modelínu v pohybu,“ vyjmenovává Denis Klačanský. Navštěvuje hudební školu, rád zpívá, maluje a tančí, a až bude velký, chce založit kapelu. Přání má od Ježíška hodně, ale úplně nejvíc by se radoval z motorky.

Mezi dětskými přáními se často opakují gormiti, figurky vládců přírody. „Prodávají je v marketu,“ říká David Nedved, kdyby náhodou kouzelný panáček, co nosí dárky, nevěděl. Jan Čaloun si je jistý, že pod stromkem na Štědrý den najde legový tank. Malá fotbalistka Nikola Dědinová by tam chtěla najít červený fotbalový míč, Eliška Salaková kabelku, mořskou a česací pannu.

Červené auto, šedé auto na ovládání, doopravdická kytara, maska Batmana s výzbrojí, chemická laboratoř, popelář, kolébka pro panenku, chobotnice, hopsakoule, rtěnka, ale i počítač a video. To si přejí předškoláci ze Sluníčka. Mateřská škola má ve třech třídách pětasedmdesát dětí.

Na základní škole

Základní školu Anežky České v ústecké čtvrti Krásné Březno navštěvuje osm set třicet žáků. V dětských přáních školáků nastal pochopitelně oproti přáním předškoláků posun. Větší děti už nemyslí na hmotné věci, které se dají sehnat v obchodě, ale mají přání, která peníze nestojí. Vyplní-li se, pak patří mezi nejkouzelnější. Paul Lumpungu si přeje, aby byli všichni Afričané zdraví. A protože je ještě malý chlapec, má i dětské přání, lego Ninjago.

Věří na Ježíška? „Viděl jsem ho, byl to děd maróz,“ hlásí se Emir Alijev, který přišel do krásnobřezenské školy před rokem a půl a češtinu zvládá bravurně, přitom neznal jediné slovo. Přeje si autodráhu, robota, ale hlavně, aby byli rodiče v pořádku.

„Deníček s heslem, pyžamo, voňavky, mýdla, malý notebook,“ vyjmenovává, o co žádala v dopise Ježíškovi žákyně čtvrté třídy Lucka Sedláková.

Její spolužačka Anna Kadlecová jednou viděla Ježíška z okna obývacího pokoje. „Měl vousy, hnědý oblek a šli s ním kamarádi,“ říká. I některé děti mladšího školního věku ještě věří, že dárky nosí Ježíšek. Představují si ho klasicky, v červeném obleku, s bílými vousy a pytlem dárečků. Jako například Hana Beranová, která se těší, že snad dostane kosmetický kufřík, DVD přehrávač a zimní vestu.

Joy Izevbuwa v poslední lavici v prostřední řadě se hlásí, aby se podělila o svá přání. „Notebook, MP3 a mobil Blueberry,“ je plná očekávání, zda některou z těchto věcí najde.

Od aut, míčů a panáčků gormitů je znát v dětských přáních posun. Třídní Věra Waldsteinová váhá, co si přát, z dětí jsou rádci. „Nové hrnce, nové dlaždičky do chodby, více času a hodné děti ve třídě,“ říká nakonec. Samé hodné, šikovné a chytré děti by chtěla mít v 5. B její třídní Zuzana Rusínová. Její školní děti si přejí lyže, fotbalový balon, taneční boty, nový monitor, klavír, nový skautský kroj.

Klára Šenková ráda fotí rodinu, kamarády i přírodu, a proto by jí pod stromkem udělal velkou radost fotoaparát. Ježíška viděla. „Svého tátu,“ vysvětluje udiveným spolužákům. Přikyvují, že také Ježíška viděli. Kresleného v pohádce nebo rodiče na balkoně.

Mezi školáky z pátého ročníku převažují nehmotná přání, aby se dědeček a maminka brzy vrátili z nemocnice, aby byli všichni zdraví.

Hitem letošních Vánoc je prý létající ryba, nejžádanější hračka letošního roku ve Spojených státech amerických a ve Velké Británii. Do ústeckých školských zařízení ale ještě nedorazila.

JEŽÍŠKOVA POŠTA

Adresa Ježíškovy pošty:

Český Ježíšek
Boží Dar 1
362 62 Boží Dar

* Ježíškova pošta na Božím Daru funguje od roku 1994. Do Ježíškovy speciální poštovní schránky může každý dětský i dospělý návštěvník během celého roku vkládat svá přání.
* V prosinci pak přání rozešle Ježíšek adresátům. Ti, kteří se na Boží Dar nedostanou osobně, mohou svá přáníčka zaslat na poštu Boží Dar. Ježíšek je rozešle v prosinci spolu s ostatními.